Śliwki to niezwykle pyszne owoce. Istnieje 6 tysięcy odmian, lecz my najchętniej sięgamy po węgierki. Śliwki są źródłem witamin A, C, E, B6, K, polifenoli, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, błonnika. Można z nich też przyrządzać doskonałe przetwory. Powiemy, jak przygotować smaczny chutnej śliwkowy.
>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory
Sposób przygotowania: Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki. Cebulę obrać, posiekać. Rodzynki sparzyć i odsączyć. Rodzynki, śliwki, cebulę i przyprawy wrzucić do rondla. Dodać sól, cukier i ocet. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30 minut, aż śliwki się rozpadną. Gorący sos nałożyć do wypieczonych w piekarniku, gorących, suchych słoików. Zamknąć i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.