Chutnej śliwkowy [PRZEPIS] - jak przygotować, co dodać

2013-07-23 13:50

Chutnej śliwkowy Koszt: 24 zł Składniki: 3 kg śliwek, 20 dag rodzynkek, 8 czerwonych cebul, po 2 łyżeczki zmielonych ziaren ziela angielskiego i kolendry, 2 łyżeczki soli, 4 łyżki cukru, 0,5 litra czerwonego octu winnego

Śliwki to niezwykle pyszne owoce. Istnieje 6 tysięcy odmian, lecz my najchętniej sięgamy po węgierki. Śliwki są źródłem witamin A, C, E, B6, K, polifenoli, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, błonnika. Można z nich też przyrządzać doskonałe przetwory. Powiemy, jak przygotować smaczny chutnej śliwkowy.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki. Cebulę obrać, posiekać. Rodzynki sparzyć i odsączyć. Rodzynki, śliwki, cebulę i przyprawy wrzucić do rondla. Dodać sól, cukier i ocet. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30 minut, aż śliwki się rozpadną. Gorący sos nałożyć do wypieczonych w piekarniku, gorących, suchych słoików. Zamknąć i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki