makowiec push

i

Autor: Shutterstock

Ciasta na święta

2021-12-17 16:44

Według tradycji ciasta na Boże Narodzenie muszą zawierać mak, miód, ser, orzechy oraz bakalie. Ma to nam zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku. Keksy, pierniki, serniki należą do popularnych świątecznych wypieków, ale polską specjalnością są makowe delicje.

Sernik z masą makową

Dwa świąteczne ciasta w jednym. Kremowy, pachnący bakaliami, z pyszną wilgotną masą makową sernik świąteczny.

Składniki: 2 opakowania gotowej masy makowej, 1,5 szklanki mąki, 275 g masła, 2 szklanki cukru pudru, 1 żółtko, 1 kg twarogu na sernik, 5 jajek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania: Do dużej miski przesypać mąkę pszenną. Dodać pół szklanki cukru pudru, żółtko i 125 g miękkiego masła. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować i wyłożyć na prostokątną formę wysmarowaną masłem. Nakłuć ciasto widelcem i piec przez 25 minut w temp. 190 st. C.

150 g miękkiego masła utrzeć z 1,5 szklanki cukru pudru i 5 żółtkami. Białka zostawić na później. Dodać ser i wymieszać całość. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę makową, następnie wylać masę serową. Piec 60 minut w temperaturze 170 st. C.

Keks z bakaliami

Keks, obficie wypełniony bakaliami, możemy przechowywać nawet kilka tygodni, a ciasto najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu.

Składniki: kostka masła, 30 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag cukru, 5 jajek łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, skórka otarta z cytryny, 40 dag bakalii, 2 łyżki rumu.

Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrami, dodać jajka, szczyptę soli, a następnie mąkę przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem rumu, po 15 min osączyć, pozostałe bakalie posiekać, obsypać odrobiną mąki, dodać do ciasta. Wymieszać, włożyć do formy, piec 60 min. w temp. 180 st. C.

Miodownik

Miodownik świetnie smakuje z orzechami włoskimi - można je dodać do masy i udekorować nimi wierzch.

Składniki: 500 ml płynnego miodu, 1 szklanka wody, 1/4 szklanki cukru, 1 kostka masła, 5 jajek, 3,5 szklanki mąki, 3 łyżeczki sody, 10 dag orzechów włoskich, 1 opakowanie przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania: Miód zrumienić na małym ogniu, uważać, żeby się nie przypalił. Wodę zagotować, wrzątek dodać do miodu, wymieszać stopniowo dodając cukier. Do masy dodać masło i przyprawę do pierników. Całość wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Dodać posiekane orzechy. Od żółtek oddzielić białka, żółtka dodać do ciasta. Stopniowo wsypywać mąkę i sodę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wlać całość do formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec przez ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Świąteczny piernik

Niegdyś piernik był symbolem dobrobytu, a dzisiaj wypiekany w wielu polskich domach stanowi symbol świąt Bożego Narodzenia. To ciasto wigilijne zawdzięcza swój wyjątkowy aromat korzennym przyprawom, takim jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, ziarenka anyżu i ziela angielskiego.

Składniki:

1/2 kg mąki żytniej, 250 g maki pszennej, 1/2 kg miodu, 4 jajka, 250 g cukru, dżem wiśniowy lub powidła, 1 kostka masła, 3 łyżki soku wiśniowego, 1 łyżka kawy, 1 łyżka kakao, 1/2 opakowania przyprawy do piernika, opakowanie proszku do pieczenia, 1 łyżka sody, 60 g bakalii: migdały, figi, daktyle, orzechy, rodzynki.

Sposób przygotowania: Miód, połowę cukru i masło roztopić w garnku. Białka ubić na sztywna pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać wymieszaną mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie ostudzoną masę miodową, sok, dżem, kawę (zaparzoną w niewielkiej ilości wody), kakao, bakalie i przyprawę. Wymieszać, dodać powoli pianę z białek. Całość wymieszać, wylać do formy. Piec ok. 60 minut w temp. 180 st. C.

Kruche ciasteczka

Same w sobie są pyszne. Udekorowane lukrem mogą się stać bajecznymi ozdobami świątecznymi do powieszenia na choince. Kruche ciasteczka, ładnie zapakowane, mogę też być prezentem dla najbliższych.

Składniki: 30 dag mąki krupczatki, 20 dag chłodnego masła, 10 dag cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 3 żółtka.

Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść najszybciej jak się da. Jeśli będzie zbyt lepkie można dodać łyżkę zimnej wody. Zagniecione ciasto uformować w płaski dysk, zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Odkroić kawałek ciasta (resztę ponownie  włożyć do lodówki) i rozwałkować na grubość ok. 3- 4 mm. Wygodniej będzie wałkować ciasto na papierze do pieczenia lub na blacie delikatnie podsypanym mąką. Z tak rozwałkowanego ciasta wyciąć ciasteczka w dowolnych kształtach. Jeśli chcemy je zawiesić na choince, wytnijmy przed pieczeniem otwory na wstążeczki przy pomocy plastikowej rurki. Każdą porcję ciasteczek piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 10 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają