Składniki:
- 50 dag mąki,
- 2 szklanki miąższu dyni startego na tarce na drobnych oczkach,
- 1 szklanka mleka,
- 12 dag cukru pudru,
- 10 dag drożdży,
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki oleju,
- olejek rumowy,
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
W garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże i łyżkę cukru pudru. Dokładnie wymieszać, aby powstał zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać zaczyn, wbić jajka i dolać olej. Wyrabiać ciasto, dodając cukier i olejek rumowy. Gdy ciasto będzie uformowane, dołożyć dynię i dokładnie wymieszać. Podłużną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto dyniowe. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec ok. godziny. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.