Ciasto ze śliwkami i budyniem - przepis

2014-06-28 22:17

Ciasto ze śliwkami i budyniem: przepis jak przygotować, jakich składników użyć, jak podawać ciasto ze śliwkami.

Składniki:

4 szklanki mąki

2 jajka

4 żółtka

250 g masła

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki kaszy manny

1 kg śliwek węgierek

masa budyniowa:

3 budynie śmietankowe z cukrem

3 łyżeczki cukru

4,5 szklanki mleka

Sposób przygotowania

W misce zagnieść mąkę, jajka, żółtka, masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części - większą na spód i mniejszą na wierzch.

Większą część rozwałkować i wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą część owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić i wyjąć pestki. Ciasto w blaszce posypać manną i ułożyć połówki śliwek. Na mleku ugotować gęsty budyń. Gorący wyłożyć na śliwki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 50-60 min.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki