Składniki:
4 szklanki mąki
2 jajka
4 żółtka
250 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kaszy manny
1 kg śliwek węgierek
masa budyniowa:
3 budynie śmietankowe z cukrem
3 łyżeczki cukru
4,5 szklanki mleka
Sposób przygotowania
W misce zagnieść mąkę, jajka, żółtka, masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części - większą na spód i mniejszą na wierzch.
Większą część rozwałkować i wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą część owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić i wyjąć pestki. Ciasto w blaszce posypać manną i ułożyć połówki śliwek. Na mleku ugotować gęsty budyń. Gorący wyłożyć na śliwki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 50-60 min.