Co jeść, aby wzmocnić i uodpornić organizm - jesienna dieta

2011-09-21 13:34

Jesienią dobrze jest się zdrowo odżywiać, jeść więcej produktów, które pomogą nam uodpornić się przed nadchodzącymi chłodami. Które warzywa, owoce i produkty spożywcze mogą wzmocnić nasz ogranizm? Przedstawiamy listę tych, które zawieraja najwięcej witamin potrzebnych jesienią.

Zanim nadejdą chłodne dni dobrze jest się zabezpieczyć, aby nie dopadło nas przeziębienie. Jak to zrobić? Z pomocą przychodzą nam warzywa, owoce i ryby. Które mają najwięcej witamin mogących uchronić nas przed wirusami.

Jakie witaminy i składniki odżywcze są nam potrzebne:

Witamina C - jedzmy zatem dużo czerwonej papryki, czarnej porzeczki, brukselki oraz czerwonej kapusty.

Kwas foliowy (z grupy witamin B) - zawierają go m.in. brokuły, kalafior, kapusta, szparagi, szpinak.

Omega-3 - to kwasy tłuszczowe wzmacniające odporność. Ich źródłem są: ryby (łosoś, makrela, śledzie, sardynki), olej lniany i sojowy, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy.

Jakie owoce, warzywa i naturalne produkty warto jeść, aby nie dać się przeziębieniu:

Miód - jest naturalnym produktem, który od dawna znany jest jako pomocny przy przeziębieniach, mleko z miodem lub herbata z cytryna i miodem to wzmacniający napój na jesienne dni.

Natka pietruszki - zawiera dużo witaminy C, może być dodatkiem do wielu dań obiadowych, sałatek.

Czosnek - to dodatkowy naturalny wzmacniacz znany już naszym babciom, działa antybakteryjnie i nie pozwala na rozprzestrzenianie się i rozmnażanie wirusów. Łatwo wykorzystać go w wielu potrawach i sałatkach.

Jajka - szczególnie te ugotowane na miękko, dostarczają cynk do naszego organizmu.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki