Zanim nadejdą chłodne dni dobrze jest się zabezpieczyć, aby nie dopadło nas przeziębienie. Jak to zrobić? Z pomocą przychodzą nam warzywa, owoce i ryby. Które mają najwięcej witamin mogących uchronić nas przed wirusami.
Jakie witaminy i składniki odżywcze są nam potrzebne:
Witamina C - jedzmy zatem dużo czerwonej papryki, czarnej porzeczki, brukselki oraz czerwonej kapusty.
Kwas foliowy (z grupy witamin B) - zawierają go m.in. brokuły, kalafior, kapusta, szparagi, szpinak.
Omega-3 - to kwasy tłuszczowe wzmacniające odporność. Ich źródłem są: ryby (łosoś, makrela, śledzie, sardynki), olej lniany i sojowy, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy.
Jakie owoce, warzywa i naturalne produkty warto jeść, aby nie dać się przeziębieniu:
Miód - jest naturalnym produktem, który od dawna znany jest jako pomocny przy przeziębieniach, mleko z miodem lub herbata z cytryna i miodem to wzmacniający napój na jesienne dni.
Natka pietruszki - zawiera dużo witaminy C, może być dodatkiem do wielu dań obiadowych, sałatek.
Czosnek - to dodatkowy naturalny wzmacniacz znany już naszym babciom, działa antybakteryjnie i nie pozwala na rozprzestrzenianie się i rozmnażanie wirusów. Łatwo wykorzystać go w wielu potrawach i sałatkach.
Jajka - szczególnie te ugotowane na miękko, dostarczają cynk do naszego organizmu.