W upalne dni należy zwrócić szczególną uwagę na spożywane posiłki i wypijane napoje. Wszystko dlatego, że w czasie wysokich temperatur tracimy dużo wody, a wraz z nią wiele składników mineralnych. Należy je więc stale uzupełniać i dostarczać do organizmu, żeby czuć się dobrze. Przy okazji warto zwrócić uwagę na jakość jedzenia i picia, żeby nie przytyć. Najwięcej pokus jest oczywiście na wakacjach, gdy wszędzie kuszą nas budki z lodami i goframi. Aneta Łańcuchowska, dietetyk, zdradziła w Studiu Active, co jeść i pić w czasie upalnych dni. - Pamiętajmy o płynach, bo jak jest tak ciepło, to nasze zapotrzebowanie na płyny zwiększa się. Więc pijmy do 2,5 litrów, jeśli uprawiamy jakąś aktywność. Jedzmy owoce, bo teraz jest na nie sezon. Wybierajmy te owoce, które zawierają sporo wody: arbuzy, melony. (...) Jedzmy regularnie, pamiętajmy o warzywach. Odpowiednia ilość błonnika sprawia, że w naszym żołądku on pęcznieje i daje nam uczucie sytości, dzięki temu nie będziemy mieć ochoty na gofry czy frytki. Nie zapominajmy, że okres wakacyjny nie zwalnia nas z jedzenia z produktów pełnoziarnistych, jak najmniej przetworzonych. Starajmy się, żeby w wakacje jeść chleb pełnoziarnisty, makaron, ryż brązowy. Żeby tę większość ilość kalorii dostarczać sobie w pierwszej części dnia. Kolacja powinna być lżejsza, żeby nie obciążać naszego układu pokarmowego - powiedziała Aneta Łańcuchowska.
Zobacz: Najlepsza FRYZURA na upały: wysoko upięty kucyk! Inspiruj się stylem gwiazd
Przeczytaj też: Jak sobie radzić w upalne dni? Oto sposoby