W pracy jadamy fast foody, pączki (300 kalorii), drożdżówki z budyniem (400 kcal), kebaby. Kanapki z jasnego pieczywa, masło, majonez, duża ilość żółtego sera to nawet ponad 600 kcal! Litrowy jogurt owocowy ma 700 kcal, więcej niż przeciętna kobieta powinna jeść na obiad.
Przepisy na zdrowy obiad w pracy
1. Kanapka z chrzanową pastą, indykiem i surówką
Składniki: mała grahamka lub bułeczka z ziarnami, liść sałaty, 2 łyżeczki serka homogenizowanego naturalnego + pół łyżeczki chrzanu, 3-4 plasterki polędwicy z indyka.
Surówka: liście sałaty, pomidor, kilka oliwek, łyżka oliwy lub oleju, np. rzepakowego, ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania: połówki bułeczki smarujemy pastą przygotowaną z serka i chrzanu, obkładamy sałatą i indykiem. Jemy z surówką z sałaty, pomidora, oliwek, oliwy oraz przypraw.
2. Sałatka z kurczakiem curry i ryżem
Składniki: liście sałaty, pomidor, ogórek kwaszony, łyżka kukurydzy, mały filet z piersi kurczaka, łyżka oliwy lub oleju, np. rzepakowego, szczypta soli i pieprzu, trochę curry, czosnek, kilka łyżek ryżu brązowego.
Sposób przygotowania: kurczaka przyprawiamy i gotujemy na parze lub grillujemy, kroimy w paseczki. Mieszamy z gotowanym ryżem, pokrojonymi warzywami i oliwą.
3. Wrap (tortilla) z kurczakiem i sosem ziołowym
Składniki: jeden mały wrap pełnoziarnisty, mały filet z piersi kurczaka, 2 liście sałaty, kawałek ogórka i papryki, 3 łyżeczki serka homogenizowanego naturalnego, szczypta soli, pieprzu, bazylia.
Sposób przygotowania: na wrapie układamy kawałki grillowanego kurczaka, rozdrobnione warzywa, smarujemy sosem z serka oraz ziół i zawijamy. Można podgrzać w kuchence mikrofalowej.
Wyjaśnia Małgorzata Krukowska, dietetyk:
- W ciągu 8 godzin w pracy powinno się zjeść 2-3 posiłki: np. śniadanie zjedzmy w domu ok. 7, drugie ok. 11, obiad ok. 14 i podwieczorek ok. 16.30. Na drugie śniadanie i podwieczorek można zjeść jogurt naturalny z płatkami lub owoce, a na obiad coś, co przyniesiemy z domu.