Podział warzyw i owoców na grupy według kolorów jest umowny, bo w przypadku niektórych owoców i warzyw trudno jest je przyporządkować do określonej grupy. Na kreatorniazmian.pl dowiadujemy się, że w niektórych opracowaniach banan zaliczany jest do grupy „żółtej”, a w innych „białej”, raz kalarepa jest „biała” a innym razem „zielona”. Podział owoców i warzyw na kolory ma zwrócić uwagę na konieczność urozmaicania diety. O czym świadczy dana barwa i na co można liczyć po zjedzeniu konkretnych warzyw i owoców? Zawarte w roślinach barwniki spełniają określone funkcje w naszym organizmie.
Czerwone warzywa i owoce
Pomidory, papryka czerwona, rzodkiewka, burak, wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, żurawina, czerwone grejpfruty, granaty.
Działanie: Przeciwutleniacze, czyli antocyjany i likopen chronią organizm przed starzeniem się oraz przed nowotworami. Co ciekawe, przetwory pomidorowe takie jak keczup czy koncentrat pomidorowy zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory, a dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie tego składnika. Z kolei potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Im intensywniejszy kolor owoców i warzyw z tej grupy, tym lepiej.
Zielone warzywa i owoce
Szpinak,sałata,brukselka,brokuły,kiwi,szparagi,natka pietruszki,rzeżucha, rukola, jarmuż, groszek, cukinia, ogórek, awokado.
Działanie: W przypadku zielonych warzyw i owoców dominującym barwnikiem jest chlorofil. Wspiera on pracę wątroby i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, reguluje pracę jelit, a nawet pomaga łagodzić objawy astmy. Zielone liściaste warzywa zawierają luteinę, która z innym związkiem chemicznym czyli zeaksantyną przeciwdziała chorobom siatkówki oka – m. in. zwyrodnieniu plamki żółtej. Inne zielone warzywa, takie jak brokuł, brukselka i kapusta są bogate w indolo-3-karbinol działający przeciwnowotworowo. Zielone warzywa zawierają witaminy z grupy B, wyciszające układ nerwowy. Kwas foliowy (inaczej witamina B9), zapewnia prawidłowy rozwój cewy nerwowej u płodu, zapobiega anemii. Warzywa zielone to źródła witamin A, C i E, czyli wspierają oczy, odporność, zapobiegają chorobom nowotworowym, poprawiają cerę i opóźniają starość.
Białe warzywa i owoce
Czosnek, cebula, szalotka, por, kalafior, cykoria, morwa biała, banan
Działanie: Związki siarki, flawonoidy (przeciwutleniacze) i allicyny, zawarte w tych roślinach działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wzmacniają odporność, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Czosnek, nazywany "naturalnym antybiotykiem" wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych, ale również infekcji wirusowych, bo zawiera jeszcze cenny ajoen. Flawonoidy działają rozkurczowo, moczopędnie i przeciwzapalnie.
Fioletowe warzywa i owoce
Bakłażan, śliwki, czerwone winogrona, aronia, czarne porzeczki, borówka amerykańska, jagody, jeżyny.
Działanie: Antyoksydanty zawarte w ciemno zabarwionych owocach i warzywach to antocyjany, obniżające ryzyko zachorowania na nowotwory, poprawiające widzenie i kondycję skóry.
Antocyjanina opóźnia procesy starzenia, chroni przed infekcjami, a także wspomaga walkę z zapaleniami układu pokarmowego i moczowego. W przypadku przewlekłych chorób pęcherza za najlepszy lek naturalny uchodzi żurawina. Antocyjany uszczelniają naczynia krwionośne, i sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi.
Żółte i pomarańczowe warzywa i owoce
Marchew, dynia, kukurydza, pomarańcze, morele, melon, mango, ananasy.
Działanie:Zawierają przede wszystkim barwnik beta-karoten, który chroni skórę przed promieniami słonecznymi i starzeniem, zapewnia jej ładny wygląd oraz wpływa korzystnie na widzenie. Owoce cytrusowe z tej grupy zawierają witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacniającym ściany naczyń krwionośnych i zwiększającym przyswajanie żelaza z produktów roślinnych.