Co zrobić, by pierogi nie rozklejały się podczas gotowania?

i

Autor: Shutterstock Co zrobić, by pierogi nie rozklejały się podczas gotowania?

Świąteczne gotowanie

Odkąd stosuje ten trik pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Ten myk uratuje Cię przed świętami. Najlepszy sposób znany od setek lat

2023-12-22 15:31

Pierogi i uszka rządzą na wigilijnym stole. Mało kto wyobraża sobie bez nich święta. Wiele osób lepi pierogi na kilka tygodni przed świętami, a potem je mrozi. Bywa, że podczas gotowania pierogi się rozklejają i cały farsz wypływa do garnka. Podobnie jest kiedy już studzimy pierogi. Położone jeden na drugim lubią się ze sobą sklejać. Okazuje się, że jest prosty sposób, by temu zapobiec. To banalna czynność, o której warto pomyśleć już podczas gotowania pierogów.

Co zrobić, by pierogi nie rozklejały się podczas gotowania? Ta prosta czynność uratuje wigilijną potrawę

Z kapustę, z mięsem, czy ruskie - bez wątpienia Polska to ojczyzna pierogów. Kochamy je wszyscy i często jemy. Podczas Bożego Narodzenia pierogi z kapusta i grzybami są jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Podobnie z resztą jak uszka z mięsem w czerwonym barszczu. Jedno i drugie przygotowuje się bardzo podobnie.  Bywa, że podczas gotowania pierogów spotyka nas niemiła niespodzianka. Niektóre pierogi rozklejają się podczas gotowania i rozpadają. jak temu zaradzić? Przede wszystkim klejąc pierogi sprawdź, czy ciasto się nie rozerwało i brzeg są dobrze sklejone. Gotuj pierogi z możliwe jak największym garnku, niech mają przestrzeń i nie stykają się wzajemnie. Pamiętaj, by zawsze wrzucać pierogi do gotującej się wody. Zbyt niska temperatura wody może doprowadzić do rozerwania się ciasta. Gotujące się pierogi powinno się także co jakiś czas mieszać.

Zobacz także: Fajowy sposób na prasowanie obrusu bez żelazka. Wystarczy kilka chwil, a na obrusie nie będzie ani jednego zagniecenia

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po gotowaniu? 

Kolejnym wyzwaniem podczas gotowania pierogów jest ich studzenie. Kładąc jeden na drugim możemy sprawić, że zaczną się do siebie przeklejać. Aby temu zapobiec podczas gotowania się pierogów dodaj do wody jedną lub dwie łyżki oleju lub oliwy. Dzięki temu ciasto nie będzie się z sobą sklejać. Ten trik możesz wykorzystać także podczas gotowania makaronu. 

Sonda
Dodajesz oliwę podczas gotowania pierogów?
Tańczące z Promocjami 06.12.2022

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki