Co zrobić z nadmiarem cukinii? Jeść, codziennie w innym wydaniu. Można ją gotować, smażyć, piec i chrupać na surowo. Cukinia jest obecna w menu wielu krajach świata. Najsmaczniejsza jest wielkości palca – wtedy jest sprężysta i chrupiąca. Jednak nawet ta większa, czasami nawet przerośnięta znajdzie zaszczytne miejsce na stole. Plastry można panierować np. w parmezanie i upiec w piekarniku. Sprawdzi się także w plackach na wzór ziemniaczanych, w gofrach, słodkich i słonych muffinach oraz, w formie grillowanej, jako dodatek do obiadu.
Co zrobić z cukinii? Pyszne pomysły na dania inspirowane kuchniami świata
We Włoszech cukinie podaje się na wiele sposobów, zwłaszcza panierowane i smażone na patelni. Niektóre restauracje w Rzymie specjalizują się w smażeniu kwiatów w głębokim tłuszczu, znanych jako fiori di zucca. Można je wcześniej nafaszerować ricottą z dodatkiem anchois. We Francji cukinia jest kluczowym składnikiem ratatouille — gulaszu z letnich owoców i warzyw przygotowywanych na oliwie z oliwek i gotowanych przez dłuższy czas na małym ogniu. Danie, wywodzące się z okolic dzisiejszej Nicei, podawane jest samodzielnie lub jako dodatek do obiadu z pieczywem. Cukinie są faszerowane mięsem z innymi owocami, takimi jak pomidory i papryka. W Grecji cukinia jest zwykle smażona lub gotowana z innymi warzywami (często zieloną papryką chili i bakłażanem). Podaje się jako przystawkę lub jako danie główne, zwłaszcza w okresach postu. Cukinia jest również często faszerowana mięsem mielonym, ryżem i ziołami z dodatkiem sosu avgolemono. W Grecji także jada się kwiaty cukinii. Najczęściej są nadziewane serem feta lub mizithra albo mieszanką ryżu, ziół oraz czasami mielonego mięsa. Następnie są smażone w głębokim tłuszczu lub pieczone z sosem pomidorowym w piekarniku. W Bułgarii cukinie są smażone, a następnie podawane z dipem z jogurtu, czosnku i koperku. Innym popularnym daniem jest pieczona w piekarniku cukinia – pokrojona w plastry lub starta – przykryta mieszanką jajek, jogurtu, mąki i koperku. W Hiszpanii cukinia (calabacín po hiszpańsku) jest podstawowym składnikiem pisto (hiszpański gulasz). Cukinia jest również smażona z jajkiem i cebulą w oliwie z oliwek na wzór hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Tyle że ziemniaki zamienia się na plastry surowej cukinii. Wtedy tortilla de patatas zamienia się w tortillę de calabacín.
ZOBACZ TEŻ: Jak ugotować kukurydzę? Dodaj ten składnik do wody, a będzie pyszna i chrupiąca. Przepis na kukurydzę