Chcesz być zdrowa, a do tego mieć ładną figurę? Jedz produkty bogate w błonnik.
Błonnik to włókno roślinne, które nie zawiera składników mineralnych i nie dostarcza też energii, w dodatku przewód pokarmowy go nie trawi ani nie wchłania. A mimo to jest istnym cudotwórcą. Chroni serce, reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom złego cholesterolu i jak miotła wymiata toksyny z organizmu. Ale to nie wszystko! Błonnik dba o nasz układ pokarmowy, reguluje trawienie, zapobiega zaparciom, a tym samym zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych, zachorowania na hemoroidy i nowotwory jelita grubego i okrężnicy.
Zobacz też: Maseczki z granatu. Sposób na piękną cerę
Pomaga zrzucić zbędne kilogramy, bo nie dostarcza kalorii, za to zmniejsza łaknienie. Dzięki absorbowaniu wody wypełnia i syci, a także opóźnia moment, kiedy pożywienie opuszcza żołądek.
Ze względu na te właściwości produkty bogate w błonnik powinny być podstawą diety każdego, kto dba o swoje zdrowie. W codziennej diecie zaleca się spożycie 20-40 g błonnika dziennie.
Gdzie go szukać?
Najbogatszym źródłem błonnika są produkty zbożowe np.: kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż brązowy, pieczywo żytnie, mieszane z dodatkiem ziaren, płatki zbożowe.
W dużych ilościach znajduje się także w nasionach roślin strączkowych (groch, fasola) oraz warzywach kapustnych, korzeniowych i owocach np. gruszki, truskawki, jabłka, morele, banany. Dobrym źródłem błonnika są też orzechy oraz suszone owoce.
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj