cukier biały, brązowy, trzcinowy

i

Autor: East News

Cukier biały, brązowy czy trzcinowy - który wybrać?

2015-08-05 17:00

Nie jest tajemnicą, że cukier nie sprzyja zdrowiu. Niektórzy jednak sądzą, że jeśli już słodzić, to tylko cukrem brązowym lub trzcinowym. Te rodzaje cukru rzekomo są dużo zdrowsze. Jaka jest prawda? Czy lepiej zamienić cukier biały na brązowy lub trzcinowy? A może powinno się całkowicie wykreślić jakikolwiek cukier z diety?

Wraz z modą na zdrowy i sportowy styl nadeszła także moda na wykreślenie białego cukru z diety i zastąpienie go cukrem brązowym lub trzcinowym. Czy słusznie? Okazuje się, że nie do końca. Przeciwnicy białego cukru twierdzą, że jest pozbawiony wszelkich wartości i ma negatywny wpływ na organizm. Co ciekawe, identycznie jest w przypadku cukru brązowego, który - tak jak cukier biały - powstaje z buraka cukrowego, jedynie jest inaczej produkowany. W trakcie produkcji do cukru białego dodaje się melasę i ponownie wysusza kryształki. Oznacza to, że praktycznie niczym się różni się od cukru białego i też zawiera 99,8 proc. sacharozy (zaliczanej do węglowodanów prostych). Cukier trzcinowy jest nieco lepszy i nieco zdrowszy od pozostałych cukrów, jednak zawiera jedynie 2 proc. mniej czystej sacharozy, czyli około 97 proc. Jest produkowany z trzciny cukrowej, nie jest poddawany oczyszczaniu, więc zawiera trochę więcej składników odżywczych. Można w nim znaleźć żelazo, magnez, potas i wapń, jednak i tak zdecydowanie lepiej jest szukać tych składników w innych produktach niż w cukrze. Warto też wiedzieć, że kaloryczność cukrów jest podobna. 100 gram cukru białego to 396 kalorii, natomiast 100 gram trzcinowego to 373 kalorie.

Zobacz: Najciekawsze pomysły na WAKACJE prawie ZA DARMO

Przeczytaj też: Wakacje w Polsce czy za granicą? Czym warto kierować się przy wyborze miejsca

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają