Wraz z modą na zdrowy i sportowy styl nadeszła także moda na wykreślenie białego cukru z diety i zastąpienie go cukrem brązowym lub trzcinowym. Czy słusznie? Okazuje się, że nie do końca. Przeciwnicy białego cukru twierdzą, że jest pozbawiony wszelkich wartości i ma negatywny wpływ na organizm. Co ciekawe, identycznie jest w przypadku cukru brązowego, który - tak jak cukier biały - powstaje z buraka cukrowego, jedynie jest inaczej produkowany. W trakcie produkcji do cukru białego dodaje się melasę i ponownie wysusza kryształki. Oznacza to, że praktycznie niczym się różni się od cukru białego i też zawiera 99,8 proc. sacharozy (zaliczanej do węglowodanów prostych). Cukier trzcinowy jest nieco lepszy i nieco zdrowszy od pozostałych cukrów, jednak zawiera jedynie 2 proc. mniej czystej sacharozy, czyli około 97 proc. Jest produkowany z trzciny cukrowej, nie jest poddawany oczyszczaniu, więc zawiera trochę więcej składników odżywczych. Można w nim znaleźć żelazo, magnez, potas i wapń, jednak i tak zdecydowanie lepiej jest szukać tych składników w innych produktach niż w cukrze. Warto też wiedzieć, że kaloryczność cukrów jest podobna. 100 gram cukru białego to 396 kalorii, natomiast 100 gram trzcinowego to 373 kalorie.
Zobacz: Najciekawsze pomysły na WAKACJE prawie ZA DARMO
Przeczytaj też: Wakacje w Polsce czy za granicą? Czym warto kierować się przy wyborze miejsca