Cukier w nadmiarze nie krzepi, zwłaszcza w walentynki!

2015-02-13 14:09

„Przez żołądek do serca" brzmi stare polskie przysłowie. Szczególnie w dzień zakochanych warto potraktować je dosłownie. To, co jemy ma ogromny wpływ na pracę serca i nie tylko. Przygotowując kulinarną niespodziankę dla naszego partnera lub partnerki postawmy na słodkości z minimalną ilością lub nawet bez... cukru.

Jak wskazują badania TNS, 35 proc. Polaków dodaje aż 2-3 łyżeczki cukru do filiżanki herbaty i kawy. Co więcej, Polacy spożywają 50 g cukru dodanego, czyli równowartość aż 10 łyżeczek cukru! A przecież nadmiernie jego nadmierne spożywanie powoduje m.in. zakwaszenie organizmu, obniżenie odporności, zaburzenia wielu organów, w tym pracy serca oraz coraz zapadanie na coraz częściej pojawiającą się wśród Polaków cukrzycę, na którą choruje już ok. 2,5 mln osób w naszym kraju. Jednym słowem, nadmiar wszystkiego, a szczególnie cukru, bardzo szkodzi.

Dzień zakochanych często obchodzimy świętując przy romantycznej kolacji, w domu lub restauracji. Jeśli chcemy podarować ukochanej lub ukochanemu zdrowe, pyszne danie albo deser, zwróćmy uwagę na składniki i spróbujmy wyeliminować z nich nadmiar cukru. Poniżej idealny przepis na walentynkowe ciasto z jabłkami!

Przepis na walentynkowe ciasto z jabłkami

Składniki:

Ciasto:
• 3 i 1/3 szklanki mąki - może być pełnoziarnista pszenna
• 2 szklanki startych na tarce jabłek (drobne oczka)
• 250g (oraz jedna łyżka do posmarowania formy) miękkiej margaryny Palma
• 1 łyżka cukru, ewentualnie cukru brzozowego (ksylitolu) lub stewii
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na przełożenie

• 1 kg jabłek
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* łyżka cynamonu i centymetrowy kawałek cynamonu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do miski, dokładnie wyrabiamy masę i przekładamy do natłuszczonej margaryną dużej blaszki i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 45 minut jednocześnie sprawdzając patyczkiem jego stan. Po ostudzeniu kroimy ciasto w poprzek na dwie części.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i drobno kroimy, gotujemy w niewielkiej ilości wody, słodzimy umiarkowanie, ewentualnie zastępujemy cukrem brzozowym (ksylitolem), a następnie zagęszczamy skrobią wymieszaną z niewielką ilością wody. Dodajemy cynamon i starty lub przeciśnięty przez praskę imbir. Wykładamy masę jabłkową na jedną część ciasta i przykrywamy drugą.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki