Cukinia to warzywo dyniowate, które coraz częściej gości na polskich stołach. Nic dziwnego, warto jeść cukinię jak najczęściej, bo jest niskokaloryczna, lekkostrawna oraz zawiera dużo witamin i minerałów. Ważne jest, że można ją przyrządzić na wiele sposobów - na surowo, smażyć, dusić czy piec w piekarniku bądź na grillu. Wybierz najlepszy sposób przyrządzenia cukinii dla siebie i zajadaj się nią nawet codziennie. To warzywo jest bowiem bogatym źródłem witaminy A (niezbędnej do prawidłowego widzenia i odporności), B i C, a także składników mineralnych: fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod. Cukinia jest też źródłem błonnika, białka i tłuszczu. To idealne warzywo dla osób, które się odchudzają, a także dla tych, które dbają o swoje zdrowie. Nie każdy bowiem wie, że cukinia zmniejsza ryzyko raka żołądka, trzustki, jelita grubego i jamy ustnej.
Zobacz: Co dodaje energii zamiast kawy? Poznaj listę produktów!
Przeczytaj też: Owoce nie są tak zdrowe, jak może się wydawać? Sprawdź, na co szkodzą!