kobieta, czekolada

i

Autor: East News

Czekolada CHRONI przed cukrzycą

2016-05-27 11:00

Czekolada nie taka zła, jak do tej opory uważano. Poza tym, że zapewnia sporą dawkę magnezu i poprawia naszą koncentrację, to okazuje się, że zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Wystarczy niewielka ilość czekolady dziennie, aby zapobiec tej groźnej chorobie.

Zaskakujące wyniki badań zostały opublikowane w "British Journal of Nutrition". Dotyczą one zależności między jedzeniem czekolady a cukrzycą. Okazuje się, że osoby które spożywają czekoladę w niewielkich ilościach każdego dnia zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy i insulinoodporności. Naukowcy przebadali osoby, które dziennie spożywały 100 g czekolady. Miały one obniżoną insulinoodporność, która jest czynnikiem w ocenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Zatem nie pozostaje nic innego, jak śmiało jeść czekoladę codziennie na zdrowie! Oczywiście w rozsądnych ilościach, bowiem lato tuż tuż i trzeba dbać o figurę.

Zobacz: Wpływ STRESU na zdrowie

Przeczytaj też: Co zrobić, gdy dieta i ćwiczenia nie działają?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają