Eksperci z Instytutu Karolinska zbadali 33 000 Szwedek i doszli do wniosku, że czekolada pomaga im uchronić się przed udarem mózgu. U kobiet, które jadły przynajmniej jedną tabliczkę czekolady na tydzień ryzyko udaru mózgu zmniejszyło się o 20 proc. - czytamy w portalu Dziennik.pl.
Nawet panie, które jadły choć pół tabliczki czekolady tygodniowo (ok. 66 g.) były zdrowe, natomiast te które nie jadły wcale bądź jadły tylko kilka kostek czekolady tygodniowo (ok. 8 g.) były w grupie zagrożonej udarem.
Dowiedziono, że czekolada obniża ciśnienie krwi i jest równie dobra dla zdrowia jak ćwiczenia fizyczne. Czekolada wpływa także pozytywnie na nasz układ nerwowy, poprawia nastrój, dzięki czemu łatwiej możemy opanować stres.
Naukowcy zalecają jednak osobom, które nie jedzą czekolady wcale, aby zaczęły jeść ją chociaż w niewielkich ilościach.