Ciasto czekoladowe
Z czekolady pieczemy popularne ciasta - murzynki, brownie, babeczki czy mufiny. Proponujemy słodkie czekoladowe brownie z żurawiną
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady,
200 g mlecznej czekolady,
200 g masła,
150 g cukru,
140 g mąki,
3 łyżki kakao,
4 jajka,
100 g żurawiny świeżej, mrożonej lub suszonej
opcjonalnie: posiekane podprażone orzechy włoskie lub laskowe, bakalie
Sposób przygotowania:
Tabliczki czekolady połamać na drobne kawałki. Pokrojone masło razem z czekoladą wrzucić do garnuszka i podgrzewać w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia. Powoli dodawać cukier, stale mieszając. Osobno należy wymieszać kakao i mąkę. Do masy czekoladowo-maślanej powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka, a następnie dosypać składniki suche, czyli kakao wymieszane z mąką. Całą masę przelać do foremki, którą wcześniej dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia. Masę w foremce posypać żurawiną i opcjonalnie orzechami i bakaliami. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 30 minut.
Czekolada na śniadanie? To wcale NIE jest ZŁY pomysł
Lava cake
Fondant czekoladowy zwany też lava cake to deser z płynną czekoladą wypływającą z ciasta, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno
Składniki:
2 tabliczki ciemnej czekolady (co najmniej 75 proc. kakao),
2 jajka,
2 łyżeczki cukru,
masło
Sposób przygotowania:
Cztery kokilki do sufletów posmarować masłem. Od czekolady odłamać cztery kostki. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej. Włożyć naczynie z połamaną czekoladą do garnka z gotującą się wodą i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Dodać cukier i mieszać. Wystudzić, gdy czekolada ostygnie, dodać do niej żółtka, wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie pomieszać. Wlać masę czekoladową do kokilek i odstawić do lodówki na 10 minut, by się lekko schłodziła.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu. Do każdej z porcji deseru wrzucić po kostce czekolady i wstawić do piekarnika na 12 minut.