Ciasto fondant z lodami: przepis na pyszny deser

i

Autor: Shutterstock Słodkie muffinki z zaskakującym dodatkiem.

Czekolada w ciastach i deserach

2021-01-29 13:28

Czekolada, przysmak uwielbiany przez wszystkich, poprawia nastrój i pamięć, zapobiega starzeniu się organizmu. Ma dobry wpływ na nasze zdrowie, oczywiście jeśli jemy ją z umiarem. Kostka gorzkiej, deserowej, mlecznej czy białej smakuje doskonale, ale czekoladę możemy wykorzystać do przygotowania ciast, deserów, musów czy gorących, rozgrzewających napojów.

Ciasto czekoladowe

Z czekolady pieczemy popularne ciasta - murzynki, brownie, babeczki czy mufiny. Proponujemy słodkie czekoladowe brownie z żurawiną 

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady,

200 g mlecznej czekolady,

200 g masła,

150 g cukru,

140 g mąki,

3 łyżki kakao,

4 jajka,

100 g żurawiny świeżej, mrożonej lub suszonej

opcjonalnie: posiekane podprażone orzechy włoskie lub laskowe, bakalie

Sposób przygotowania:

Tabliczki czekolady połamać na drobne kawałki. Pokrojone masło razem z czekoladą wrzucić do garnuszka i podgrzewać w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia. Powoli dodawać cukier, stale mieszając. Osobno należy wymieszać kakao i mąkę. Do masy czekoladowo-maślanej powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka, a następnie dosypać składniki suche, czyli kakao wymieszane z mąką. Całą masę przelać do foremki, którą wcześniej dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia. Masę w foremce posypać żurawiną i opcjonalnie orzechami i bakaliami. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 30 minut.

Czekolada na śniadanie? To wcale NIE jest ZŁY pomysł

Lava cake

Fondant czekoladowy zwany też lava cake to deser z płynną czekoladą wypływającą z ciasta, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno

Składniki:

2 tabliczki ciemnej czekolady (co najmniej 75 proc. kakao),

2 jajka,

2 łyżeczki cukru,

masło

Sposób przygotowania:

Cztery kokilki do sufletów posmarować masłem. Od czekolady odłamać cztery kostki. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej. Włożyć naczynie z połamaną czekoladą do garnka z gotującą się wodą i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Dodać cukier i mieszać. Wystudzić, gdy czekolada ostygnie, dodać do niej żółtka, wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie pomieszać. Wlać masę czekoladową do kokilek i odstawić do lodówki na 10 minut, by się lekko schłodziła.

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu. Do każdej z porcji deseru wrzucić po kostce czekolady i wstawić do piekarnika na 12 minut.

dr Paweł Grzesiowski: Restauracje i siłownie nie muszą być zamknięte [Super Raport]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają