Czereśniowa galaretka [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać

2013-07-23 12:00

Czereśniowa galaretka Koszt: 16 zł Składniki: Na konfitury: 1 kg czereśni, 1 kg cukru, 1 3/4 szklanki wodyNa galaretkę: 1/2 l soku mieszanego z czarnych i czerwonych porzeczek, 40 dag cukru

Czereśnie to pyszne i zdrowe owoce. Właśnie zaczyna się na nie sezon. Można z nich zrobić ciekawe przetwory. Powiemy, jak zrobić smaczna galaretkę czereśniową.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Czereśnie umyć i wydrylować. W garnku wymieszać cukier z wodą, zagotować. Wrzucić czereśnie, gotować 5 min od zawrzenia, odstawić na 12 godzin. Gotowanie powtórzyć jeszcze dwa razy. Odszumować i odlać sok. Do soku czereśniowego dodać cukier i zagotować. Kiedy zacznie krzepnąć dodać czereśnie i raz jeszcze zagotować. Gorącą konfiturę nałożyć do słoików.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają