Cynk i witamina B1 to podstawowe wartości czerwonego mięsa. Czemu sprzyja witamina B? Jest to najlepszy przyjaciel sportowców i ludzi aktywnych. Usprawnia pracę mięśni, wpływa na ich budowę i koi ból po ćwiczeniach. Warto wiedzieć, że zapotrzebowanie dzienne tej witaminy zawiera jedna porcja mięsa. Z kolei cynk świetnie zadba o gładkość naszej skóry oraz mocne paznokcie i włosy. Kolejnym plusem czerwonego mięsa jest żelazo. Jest niezmiernie ważne dla anemików i kobiet, które borykają się z obfitą menstruacją. Musisz jednak pamiętać, że z tym mięsem nie można przesadzać. Dlaczego? Nasycone kwasy tłuszczowe to duży minus. W nadmiarze podwyższają poziom cholesterolu. Zarówno wołowina, jak i wieprzowina są tuczące. Jedynie 100 g mięsa to może być nawet 250 kcal! Jeśli dbasz o swoje zdrowie i figurę, nie musisz całkowicie rezygnować z tego rodzaju mięsa. Jedząc je dwa razy w tygodniu, zachowasz odpowiednie proporcje.
Zobacz też: Unikaj tych produktów. Powodują RAKA!
Przeczytaj też: Jedz orzechy! Ochronią cię przed śmiertelnymi chorobami