surowe mięso

i

Autor: East News

Czerwone mięso zabija. Prawda czy mit?

2015-07-23 11:00

Wiele poradników zdrowia i lekarzy radzi, aby unikać czerwonego mięsa, ponieważ nie należy do tych zdrowych. Czy aby wołowina i wieprzowina powinny zupełnie zniknąć z naszej diety? Absolutnie nie. Mięso to ma swoje wartości. Nie można jednak przesadzić z ilością jego spożywania. Ile go jeść, aby sobie nie zaszkodzić?

Cynk i witamina B1 to podstawowe wartości czerwonego mięsa. Czemu sprzyja witamina B? Jest to najlepszy przyjaciel sportowców i ludzi aktywnych. Usprawnia pracę mięśni, wpływa na ich budowę i koi ból po ćwiczeniach. Warto wiedzieć, że zapotrzebowanie dzienne tej witaminy zawiera jedna porcja mięsa. Z kolei cynk świetnie zadba o gładkość naszej skóry oraz mocne paznokcie i włosy. Kolejnym plusem czerwonego mięsa jest żelazo. Jest niezmiernie ważne dla anemików i kobiet, które borykają się z obfitą menstruacją. Musisz jednak pamiętać, że z tym mięsem nie można przesadzać. Dlaczego? Nasycone kwasy tłuszczowe to duży minus. W nadmiarze podwyższają poziom cholesterolu. Zarówno wołowina, jak i wieprzowina są tuczące. Jedynie 100 g mięsa to może być nawet 250 kcal! Jeśli dbasz o swoje zdrowie i figurę, nie musisz całkowicie rezygnować z tego rodzaju mięsa. Jedząc je dwa razy w tygodniu, zachowasz odpowiednie proporcje.

Zobacz też: Unikaj tych produktów. Powodują RAKA!

Przeczytaj też: Jedz orzechy! Ochronią cię przed śmiertelnymi chorobami

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają