Glutaminian sodu jest produkowany syntetycznie, dawniej otrzymywano go z białka kukurydzy, zbóż lub soi. Jest często używany jako substancja dodatkowa do żywności, wzmacnia bowiem jej walory smakowe i zapachowe. Oznacza się go symbolem E 621. Znajdziemy go w: kostkach rosołowych, przyprawach do mięsa, soli ziołowej, czosnkowej, zupach w proszku (zwłaszcza w chińskich), sosach w proszku i gotowych w słoikach.
Zobacz też: Uważaj na benzoesan sodu. Ten konserwant może ci zaszkodzić!
Niestety glutaminian sodu może nam zaszkodzić. Źle wpływa na układ nerwowy, powodując np. nadpobudliwość, nadmiar może uszkodzić siatkówkę a nawet spowodować zaburzenia hormonalne. Dieta bogata w glutaminian sodu zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości. Szczególnie powinni uważać alergicy. Chociaż glutaminian sodu nie uczula, może wywołać atak padaczki , a nawet sparaliżować układ oddechowy. Nadmierne spożycie E 621 lub nadwrażliwość na niego może być przyczyną tzw. syndromu chińskiej restauracji: zawrotów głowy, palpitacji serca, nadmiernej potliwości, niepokoju i podrażnienia śluzówki żołądka.
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj