jedzenie z puszki, konserwa, kukurydza z puszki

i

Autor: East News jedzenie z puszki, konserwa, kukurydza z puszki

Czy jedzenie z puszek jest bezpieczne dla zdrowia?

2017-05-26 11:00

Jedzenie z puszek wydaje się być dobrym pomysłem na szybkie obiady w czasie np. wakacyjnego wyjazdu. Czy jednak jedzenie mięsa, warzyw lub owoców z puszek to dobry pomysł? Czy konserwy są bezpieczne dla zdrowia? Sprawdź!

Jedzenie z puszek ma swoje wady i zalety. Do tych drugich zdecydowanie możemy zaliczyć wygodę przechowywania i przygotowania do spożycia, długi okres przydatności, a także możliwość jedzenia wielu warzyw i owoców poza sezonem. Cena także wypada korzystnie. Mimo tych wszystkich zalet, konserwy mają też wady i to spore. Przede wszystkim nigdy nie wiadomo, jak stare jest jedzenie, które się w nich znajduje. Do tego producenci często dodają do jedzenia środki konserwujące - azotan sodu i potasu. Aby uchronić się przed spożyciem złej konserwy, koniecznie czytaj etykiety! Zawsze sprawdzaj skład i nie wybieraj tych produktów, które mają dodatki i ulepszacze. Sprawdzaj też, czy wieczko konserwy nie jest napuchnięte - to świadczy bowiem o zachodzących procesach chemicznych wewnątrz opakowania. Pamiętaj również, żeby jeść produkty z puszki z głową. Gdy sięgniesz po konserwy od czasu do czasu, na pewno nie zaszkodzi to twojemu zdrowiu!

Zobacz: Poznaj 6 RAKOTWÓRCZYCH produktów żywnościowych. Przestań je jeść!

Przeczytaj też: 3 BŁĘDY, które popełniamy na DIECIE

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki