Nie ma wątpliwości co do tego, że jemy za dużo mięsa. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie to, że odbija się to negatywnie na naszym środowisku. Natura jednak nie lubi skrajności, dlatego zamiast rezygnować całkowicie ze spożywania mięsa, warto zdecydować się na „złoty środek”, jakim jest dieta fleksitariańska. Goodvalley, producent mięsa, zachęca nas do zmiany nawyków żywieniowych w trosce o naszą Planetę i o siebie.
Co to jest właściwie dieta fleksitariańska?
Dieta fleksitariańska to przede wszystkim świadome ograniczenie ilości spożywanego mięsa w codziennym odżywianiu. Świadome, czyli kontrolowane przez nas samych – wiemy, ile wcześniej jedliśmy mięsa, a ile jemy obecnie. Wiemy również, dlaczego je ograniczamy, jaka jest nasza motywacja do tego. Wybieramy to, co jest dla nas dobre i właściwe. Goodvalley uważa, że jest to „złoty środek” – nie musimy rezygnować całkowicie z tego co lubimy, by dbać o siebie i naszą Planetę.
Działalność Goodvalley jest świetnym przykładem, że można zarówno produkować mięso i zachowywać neutralność klimatyczną. Goodvalley jest pierwszą firmą mięsną, która posiada certyfikat TUV potwierdzający zerowy ślad węglowy netto. Jest więc przyjazna dla środowiska, co jest niezwykle istotne dla świadomych konsumentów. Jak przejść na dietę fleksitariańską?
Fleksitarianizm nie należy do restrykcyjnych diet. Co więcej, może przynieść niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm, a także na środowisko. Głównym założeniem diety flexi jest ograniczenie ilości spożywanego mięsa. Jeśli jednak będziemy sięgać od czasu do czasu po produkty mięsne, warto wybierać te, które są wyprodukowane w zgodzie z naturą. Sięgając po wysokiej jakości mięso oraz wędliny marki Goodvalley możemy być tego pewni. Dbamy dzięki temu o siebie i naszą Planetę.
Fleksitarianizm, Goodvalley i ochrona środowiska?Goodvalley stawia na zrównoważone rolnictwo dla lepszej przyszłości. Firma nie chce być bierna, chce uczestniczyć w przemianach dotyczących zarówno rolnictwa, jak i konsumentów i ich świadomych wyborów dla dobra naszej Planety. Dlatego, jako producent mięsa zachęca nas do przejścia na dietę ograniczającą mięso. Jeśli już sięgamy po mięsne wyroby – wybierajmy lepszej jakości, które zostało wyprodukowane w zrównoważony sposób.
Firma kompleksowo dba o cały proces jego wytwarzania od pola do stołu – prowadzi własne uprawy, stanowiące bazę do pasz dla zwierząt, wykorzystuje odpady z upraw dla użyźniania pól, a także ogranicza ilość transportów, materiałów i zasobów, aby zmniejszyć zanieczyszczenie. Samowystarczalny model produkcji oraz ponowne wykorzystywanie tego, co zaczerpnięto z natury skutkuje prowadzeniem produkcji z zerowym śladem węglowym netto. Ta neutralność klimatyczna poddawana jest corocznemu audytowi i potwierdzana certyfikatem.