Rak piersi to jeden z najgroźniejszych rodzajów nowotworów występujących iu kobiet. Zazwyczaj wykrywany jest w późnym stadium, przez co szansę na wyleczenie są o wiele mniejsze. Okazuje się, że istnieje wiele substancji, które każda kobieta stosuje w codziennej diecie i higienie, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka piersi. Pierwszym z nich są antyperspiranty. Zawierają one aluminium, które przez skórę dostaje się do organizmu i tam uszkadza DNA. Soja i len zawierają bardzo dużą ilość fitoestrogenów, które w naszym organizmie naśladują naturalny estrogen, który ma wpływ na tkankę budująca nasze piersi. Niestety może spowodować gwałtowny podział komórek, co prowadzi do powstawania guzów. Podwyższony poziom cukrów we krwi również może zwiększać ryzyko zachorowania na raka, a spożywanie dużej ilości cukru zwiększa gęstość tkanki piersi. Uważaj też na nabiał. Jego nadmiar również zwiększa ryzyko nowotworu.
Zobacz: Jesteś wysoka? Grozi ci rak!
Przeczytaj też: Niezwykłe tatuaże, które ukrywają blizny po usunięciu piersi