rak piersi, wstążka

i

Autor: East News

Czynniki, które ZWIĘKSZAJĄ ryzyko raka piersi

2015-11-19 12:00

Rak piersi to jeden z najbardziej śmiercionośnych nowotworów występujących u kobiet. Do tej pory nie udało się ustalić naukowcom natury zapadalności na ten rodzaj raka u kobiet. Jednak istnieje kilka substancji, które przyznając się do rozwoju nowotworu piersi. I niewiele kobiet zdaje sobie sprawę z tego, że używają tych produktów na co dzień.

Rak piersi to jeden z najgroźniejszych rodzajów nowotworów występujących iu kobiet. Zazwyczaj wykrywany jest w późnym stadium, przez co szansę na wyleczenie są o wiele mniejsze. Okazuje się, że istnieje wiele substancji, które każda kobieta stosuje w codziennej diecie i higienie, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka piersi. Pierwszym z nich są antyperspiranty. Zawierają one aluminium, które przez skórę dostaje się do organizmu i tam uszkadza DNA. Soja i len zawierają bardzo dużą ilość fitoestrogenów, które w naszym organizmie naśladują naturalny estrogen, który ma wpływ na tkankę budująca nasze piersi. Niestety może spowodować gwałtowny podział komórek, co prowadzi do powstawania guzów. Podwyższony poziom cukrów we krwi również może zwiększać ryzyko zachorowania na raka, a spożywanie dużej ilości cukru zwiększa gęstość tkanki piersi. Uważaj też na nabiał. Jego nadmiar również zwiększa ryzyko nowotworu.

Zobacz: Jesteś wysoka? Grozi ci rak!

Przeczytaj też: Niezwykłe tatuaże, które ukrywają blizny po usunięciu piersi

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki