Czy twarda woda nam szkodzi

i

Autor: Materiały Promocyjne/Aquaphor

Czysta i smaczna woda z filtrem podzlewowym

2021-07-14 0:00

Nie odpowiada ci smak wody z kranu w twoim domu? A może przeszkadza ci intensywny zapach chloru? Jeśli do tego na urządzeniach grzewczych pojawił się kamień spowodowany twardością wody, może czas rozważyć zainstalowanie filtra kuchennego?

Jeśli jesteś w trakcie remontu lub takowy planujesz – jest to dobry moment, aby pomyśleć o uzdatnianiu wody w swoim domu. Woda z kranu jest bezpieczna dla zdrowia, jednak mogą w niej występować zanieczyszczenia, które wpływają na smak i zapach, a także powodują osadzanie się kamienia. Możemy temu zapobiec.

Dlaczego filtr podzlewowy

W wodzie z kranu mogą znajdować się pewne ilości soli magnezu, wapnia, żelaza, chloru, manganu, rdzy pochodzącej z instalacji, mułu, piasku czy zawiesin. jeśli chcemy mieć pewność, że woda z kranu jest czysta i nie zmienia smaku zup i napojów, dobrym pomysłem będzie montaż filtra kuchennego, najlepiej podzlewowego. Dlaczego? Filtry podzlewozmywakowe:

  • poprawiają smak i zapach wody,
  • usuwają z wody bakterie, wirusy i inne zanieczyszczenia,
  • zmieszczą się nawet w małej kuchni (nad blatem umieszcza się wylewkę wody przefiltrowanej, a pozostałe elementy umieszcza się pod zlewem, w szafce kuchennej),
  • łatwy montaż i wymiana wkładów,
  • estetyka i optymalizacja przestrzeni w kuchni.

System odwróconej osmozy

Najnowocześniejsze filtry podzlewowe wykorzystują mechanizm tzw. odwróconej osmozy. Na czym to polega? Odwrócona osmoza to metoda filtracji polegająca na przepływie pod ciśnieniem wody przez specjalną membranę, przepuszczającą cząsteczki wody i całkowicie zatrzymującą rozpuszczone w niej zanieczyszczenia. W ten sposób z wody usuwane są zanieczyszczenia, w  tym wirusy i bakterie, przy jednoczesnym zmiękczeniu wody. Wraz z rozpowszechnieniem tej technologii możliwe stało się zastosowanie takich filtrów w naszych domach – w dodatku po atrakcyjnej cenie. Filtry podzlewowe działające na zasadzie odwróconej osmozy oferuje firma AQUAPHOR, a na szczególną uwagę zasługuje RO-101S MORION.

Filtry osmotyczne nowej generacji

Morion jest dużo wydajniejszy i skuteczniejszy od tradycyjnych filtrów działających na zasadzie odwróconej osmozy. Bez trudu zamontujemy go w szafce kuchennej pod zlewem. Sam filtr jest o połowę mniejszy od tradycyjnego filtra osmotycznego, a wbudowany w niego zbiornik na wodę sprawia, że całość zajmuje jeszcze mniej miejsca. To estetyczne i praktyczne rozwiązanie – idealne nawet to małej kuchni! Warto dodać, że zbiornik na wodę jest uzupełniany oczyszczoną wodą w ciągu zaledwie godziny – i to przy najniższym ciśnieniu roboczym! Filtr Morion pozwala uzyskać wodę czystą i smaczną, dzięki czemu potrawy, kawa i herbata smakują jeszcze lepiej. Odwrócona osmoza Morion usuwa z wody niemal wszystkie zanieczyszczenia, zmiękcza wodę i chroni urządzenia gospodarstwa domowego.

Oszczędność wody i pieniędzy

Membrana użyta w filtrze AQUAPHOR jest tak wydajna, że rocznie możemy zaoszczędzić nawet 50 proc. wody! Filtr podzlewowy Morion jest łatwy w montażu i użyciu. Możemy samodzielnie wypiąć zużyty wkład i wpiąć nowy. System odwróconej osmozy Morion poasiada dwa wkłady filtracji wstępnej, dzięki czemu oczyszczana jest cała woda przepływająca prze filtr, co przedłuża żywotność filtrów i generuje oszczędności. Dodatkowo nie trzeba wymieniać całego zbiornika – aby wymienić membranę. RO-101S Morion od dodatkowo został wyposażony w alkalizator wody BIOCERA, który podnosi wartość pH wody do min. 8.5. Filtr jest wykonany z wysokiej jakości, przyjaznych środowisku materiałów i wytrzymuje nawet wysokie skoki ciśnienia – do 21 atmosfer.

Czy twarda woda nam szkodzi

i

Autor: Materiały Promocyjne/Aquaphor

 Woda czysta jak kryształ

Odwrócona osmoza Morion to jedno z wielu rozwiązań stosowanych przez AQUAPHOR. Bardzo dobrą opinią cieszą się także filtry podzlewowe z serii Kryształ, m.in. kuchenny filtr Kryształ Quadro 2H. Ten filtr skutecznie usuwa z wody aktywny chlor, metale ciężkie, żelazo, produkty ropopochodne i inne zanieczyszczenia. Jest on wyposażony w cztery rodzaje wkładów: K3 (wstępne oczyszczenie wody), KH/K4 (wymienny, z życicą jonowymienną, chroni przed osadzaniem się kamienia), K2 (zawiera włókno Aqualen i aktywowany węgiel kokosowy, dzięki czemu efektywnie usuwa związki organiczne i chlor), K7 (zwiększa wydajność filtra nawet o 30 proc.!). Jeśli woda z kranu w kuchni cechuje się podwyższoną twardością, warto użyć AQUAPHOR Kryształ H. Jest to filtr uzdatniający (za pomocą sorpcyjnych wkładów filtrujących z jonowymiennym włóknem Aqualen) i zmiękczający wodę, przy czym pozwala zachować cenne minerały w wodzie.

Z membraną kapilarną bakterie nie mają szans

Jeśli zależy nam na otrzymywaniu wody wolnej od bakterii, wirusów, pasożytów, alergenów, toksyn, chloru, pestycydów i substancji ropopochodnych przy zachowaniu składu mineralnego – dobrym wyborem będzie zastosowanie filtra AQUAPHOR Kryształ B ECO z membraną kapilarną. Filtr ten składa się z trzech wkładów, których wspólne działanie pozwala uzyskać wodę w 100 proc. wolną od bakterii – bez potrzeby przegotowania wody! Jest to możliwe dzięki zastosowaniu we wkładzie K7B membrany kapilarnej. Jej pory są tak małych rozmiarów, że drobnoustroje chorobotwórcze nie mają szans się przez nie przedostać.

Cenisz zdrowy i aktywny styl życia? Uwielbiasz gotować i wiesz, że nieodłącznym elementem wielu posiłków jest woda? A może zmagasz się z alergią? W takiej sytuacji Filtr podzlewowy AQUAPHOR Kryształ B ECO będzie idealny – dla twojego zdrowia i dla twojej kuchni!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają