Zupa z mieloną wołowiną i fasolą ze względu na rozgrzewające przyprawy to pomysł na smaczne danie obiadowe nie tylko zimą, jest bardzo prosta w przygotowaniu
Składniki:
250-300 g chudej wołowiny,
1 puszka fasoli,
1 puszka kukurydzy,
1 cebula,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
słodka i ostra papryka w proszku
1 łyżka przecieru pomidorowego,
sól
Sposób przygotowania:
Wołowinę zmielić i wrzucić na łyżkę oliwy do garnka, dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć. Dodać przepłukaną wodą fasolę oraz kukurydzę. Żółtą i czerwoną paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, wrzucić do Dolać tyle wody, żeby tylko przykryła zawartość garnka. Doprawić solą, łyżką ostrej papryki, dwiema łyżkami słodkiej i przecierem pomidorowym. Gotować do miękkości warzyw, czyli ok. godziny.
Burritos
Meksykańskie krokiety to smaczne i rozgrzewające danie. Składają się z tortilli (naleśnika), nadzienia (mięsnego lub fasolowego, albo jedno i drugie) i pikantnego sosu
Składniki:
Burritos:
1/2 kg mielonej wołowiny,
puszka krojonych pomidorów,
puszka czerwonej fasoli,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
pół pojemnika gęstej śmietany,
ostra papryka,
zmielony kminek,
natka pietruszki,
sól, pieprz
Naleśniki:
1 jajko,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki wody gazowanej,
2/3 szklanki mąki kukurydzianej,
sól
Sposób przygotowania:
Tortille: jajko roztrzepać z mlekiem i wodą, dosypać tyle mąki, by ciasto miało konsystencję jogurtu, posolić. Naleśniki smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oliwą i odstawić w ciepłe miejsce. Burritos: na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek i mielone mięso, dodać odcedzone pomidory. Smażyć przez pięć minut, dodać fasolę. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, mieszać, aż farsz nieco zgęstnieje. Na każdy naleśnik położyć po 3 łyżki farszu, zwinąć w ciasny pakiecik otwarty z jednej strony. Udekorować kleksem śmietany i posypać posiekaną natką pietruszki. Burritos można też zapiec po uprzednim posypaniu startym ostrym serem żółtym.
Zobacz też: Przysmaki z ciasta drożdżowego
Chili z kurczakiem i białą fasolą
Chili z kurczakiem i białą fasolą to pożywne, rozgrzewające danie, można je przygotować z mielonego mięsa lub drobno pokrojonego filetu drobiowego
Składniki:
300 ml bulionu,
400 g mielonego mięsa drobiowego,
1 puszka białej fasoli,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 żółta papryka,
1 zielona papryka,
1 mała puszka kukurydzy,
garść świeżej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki chili lub mniej, w zależności od upodobań,
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek rozgnieść. W garnku z grubym dnem lub głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać paprykę, smażyć 2-3 minuty. Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
Dodać mielone mięso i podsmażyć, dodać białą fasolę, kukurydzę, przyprawy.
Zalać bulionem i gotować 15 minut. Podawać posypane natką kolendry.
Kurczak w sosie czekoladowym
Sos czekoladowy – mole, w Meksyku jest przyrządzany z gorzkiej czekolady i kilku gatunków papryczki chili. Najczęściej podawany jest do kurczaka lub indyka
Składniki:
1 opakowanie Knorr Fix Soczyste żeberka w coli,
4-5 udek z kurczaka (bez kości),
1 tabliczka czekolady 70 proc .kakao,
1 pęczek kolendry lub natki pietruszki
1 szklanka coli,
1 czerwona papryczka chili
1 zielono na papryczki chili
5 łyżek ketchupu,
1 łyżeczka ziaren kolendry,
1 łyżeczka kuminu,
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Fix Soczyste żeberka w coli wymieszać ze szklanką wody i zagotować. Dodać gorzką czekoladę i mieszać do chwili, aż wszystko się rozpuści. Następnie wlać szklankę coli. Udka z kurczaka umyć, usunąć skórę i kości, tak, żeby zostało samo mięso. Czosnek obrać i razem z ziarnami kolendry rozgnieść w moździerzu. Pokroić papryczki chili i wraz z kuminem i zmiażdżonymi przyprawami dodać do marynaty i połączyć z mięsem. Mięso wraz z marynatą włożyć do woreczka do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200 st. C przez ok. 40 minut. Kurczaka sosie czekoladowym można podawać z ryżem lub makaronem, polewając powstałym podczas pieczenia sosem i posypując świeżą kolendrą.
Tradycyjna meksykańska sałatka jabłkowa na święta [GALERIA]