Gulasz meksykański - znakomity obiad z mięsa mielonego, warzyw i fasoli

i

Autor: Shutterstock Gulasz meksykański to pyszne danie jednogarnkowe.

Dania meksykańskie, które rozgrzeją w chłodne wieczory

2020-12-11 11:33

Kuchnia meksykańska, bardzo popularna w Polsce, jest niedroga i niezwykle smaczna. Opiera się na kukurydzy i roślinach strączkowych – głównie fasoli czerwonej i białej oraz różnych odmianach papryki chili. Wiele dań meksykańskich dzięki ostrym przyprawom doskonale rozgrzewa.

Zupa meksykańska

Zupa z mieloną wołowiną i fasolą ze względu na rozgrzewające przyprawy to pomysł na smaczne danie obiadowe nie tylko zimą, jest bardzo prosta w przygotowaniu

Składniki:

250-300 g chudej wołowiny,

1 puszka fasoli,

1 puszka kukurydzy,

1 cebula,

1 czerwona papryka,

1 żółta papryka,

słodka i ostra papryka w proszku

1 łyżka przecieru pomidorowego,

sól

Sposób przygotowania:

Wołowinę zmielić i wrzucić na łyżkę oliwy do garnka, dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć. Dodać przepłukaną wodą fasolę oraz kukurydzę. Żółtą i czerwoną paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, wrzucić do Dolać tyle wody, żeby tylko przykryła zawartość garnka. Doprawić solą, łyżką ostrej papryki, dwiema łyżkami słodkiej i przecierem pomidorowym. Gotować do miękkości warzyw, czyli ok. godziny.

Burritos

Meksykańskie krokiety to smaczne i rozgrzewające danie. Składają się z tortilli (naleśnika), nadzienia (mięsnego lub fasolowego, albo jedno i drugie) i pikantnego sosu

Składniki:

Burritos:

1/2 kg mielonej wołowiny,

puszka krojonych pomidorów,

puszka czerwonej fasoli,

2 łyżki oliwy z oliwek,

2 ząbki czosnku,

pół pojemnika gęstej śmietany,

ostra papryka,

zmielony kminek,

natka pietruszki,

sól, pieprz

Naleśniki:

1 jajko,

1/2 szklanki mleka,

1/2 szklanki wody gazowanej,

2/3 szklanki mąki kukurydzianej,

sól

Sposób przygotowania:

Tortille: jajko roztrzepać z mlekiem i wodą, dosypać tyle mąki, by ciasto miało konsystencję jogurtu, posolić. Naleśniki smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oliwą i odstawić w ciepłe miejsce. Burritos: na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek i mielone mięso, dodać odcedzone pomidory. Smażyć przez pięć minut, dodać fasolę. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, mieszać, aż farsz nieco zgęstnieje. Na każdy naleśnik położyć po 3 łyżki farszu, zwinąć w ciasny pakiecik otwarty z jednej strony. Udekorować kleksem śmietany i posypać posiekaną natką pietruszki. Burritos można też zapiec po uprzednim posypaniu startym ostrym serem żółtym.

Zobacz też: Przysmaki z ciasta drożdżowego

Chili z kurczakiem i białą fasolą

Chili z kurczakiem i białą fasolą to pożywne, rozgrzewające danie, można je przygotować z mielonego mięsa lub drobno pokrojonego filetu drobiowego

Składniki:

300 ml bulionu,

400 g mielonego mięsa drobiowego,

1 puszka białej fasoli,

1 cebula,

1 ząbek czosnku,

1 żółta papryka,

1 zielona papryka,

1 mała puszka kukurydzy,

garść świeżej kolendry,

1 łyżeczka mielonego kuminu,

1 łyżeczka mielonej kolendry,

1/2 łyżeczki chili lub mniej, w zależności od upodobań,

2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek rozgnieść. W garnku z grubym dnem lub głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać paprykę, smażyć 2-3 minuty. Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.

Dodać mielone mięso i podsmażyć, dodać białą fasolę, kukurydzę, przyprawy.

Zalać bulionem i gotować 15 minut. Podawać posypane natką kolendry.

Kurczak w sosie czekoladowym

Sos czekoladowy – mole, w Meksyku jest przyrządzany z gorzkiej czekolady i kilku gatunków papryczki chili. Najczęściej podawany jest do kurczaka lub indyka

Składniki:

1 opakowanie Knorr Fix Soczyste żeberka w coli,

4-5 udek z kurczaka (bez kości),

1 tabliczka czekolady 70 proc .kakao,

1 pęczek kolendry lub natki pietruszki

1 szklanka coli,

1 czerwona papryczka chili

1 zielono na papryczki chili

5 łyżek ketchupu,

1 łyżeczka ziaren kolendry,

1 łyżeczka kuminu,

2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Fix Soczyste żeberka w coli wymieszać ze szklanką wody i zagotować. Dodać gorzką czekoladę i mieszać do chwili, aż wszystko się rozpuści. Następnie wlać szklankę coli. Udka z kurczaka umyć, usunąć skórę i kości, tak, żeby zostało samo mięso. Czosnek obrać i razem z ziarnami kolendry rozgnieść w moździerzu. Pokroić papryczki chili i wraz z kuminem i zmiażdżonymi przyprawami dodać do marynaty i połączyć z mięsem. Mięso wraz z marynatą włożyć do woreczka do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200 st. C przez ok. 40 minut. Kurczaka sosie czekoladowym można podawać z ryżem lub makaronem, polewając powstałym podczas pieczenia sosem i posypując świeżą kolendrą.

Tradycyjna meksykańska sałatka jabłkowa na święta [GALERIA]

Nowe 500 plus. Pieniądze dostaniesz TYLKO na te produkty!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki