Tarta serowa z cebulą
Pyszna, sycąca potrawa, idealna jako główny posiłek dnia. Świetnie sprawdzi się jako „obiad na wynos”, bo idealnie smakuje także na zimno.
Składniki:
ciasto:
250 g mąki,
120 g masła,
1 jajko,
0,5 łyżeczki soli,
odrobina wody
farsz:
250 g białego sera,
szklanka śmietany,
4 jajka,
2 cebule,
tymianek, papryka słodka mielona
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Masło pokroić i połączyć z mąką. Wbić jajko, dodać sól i odrobinę wody. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i ułożyć w niej placek. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 15 min. Wyjąć i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Biały ser wymieszać ze śmietaną i jajkami, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć piórka cebuli, posypać tymiankiem i papryką. Wstawić do piekarnika i piec ok.25 min.
Naleśniki gryczane z owocami
Niskokaloryczne danie z mąki gryczanej, bogate w cenne składniki odżywcze, idealne dla osób na diecie bezglutenowej i chorych na cukrzycę.
Składniki:
50 g mąki gryczanej,
50 g mąki razowej,
1 jajko,
8 łyżeczek oliwy z oliwek,
300 ml odtłuszczonego mleka,
świeże owoce
Sposób przygotowania:
Do przesianej wcześniej przez sitko mąki, dodać ubite z mlekiem jajko. Mieszać, aż do uzyskania płynnej masy, bez grudek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dolać trochę mleka. Odstawić na 20 minut, a potem ponownie wymieszać. Wylać łyżeczkę oliwy na patelnię, podgrzać ją, a następnie dołożyć dwie łyżki ciasta. Rozprowadzić masę tak, by zajęła całą powierzchnię patelni. Każdą ze stron smażyć przez około dwie minuty, czekając aż naleśniki się zarumienią. Umyć i jeśli trzeba pokroić owoce, ułożyć je na naleśniku, a następnie zawinąć jego końce. Naleśniki podawać posypane cukrem pudrem.
Tortilla po meksykańsku
Smakowita tortilla po meksykańsku jest najlepsza z mąki kukurydzianej, ale do jej przygotowania można użyć też pszennej lub żytniej
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej,
4 łyżki masła,
1 łyżeczka soli,
2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,
1,5 szklanki ciepłej wody
farsz:
1 opakowanie mrożonej meksykańskiej mieszanki warzywnej,
1 puszka krojonych pomidorów,
2 łyżki oleju do smażenia,
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany na patelni olej wsypać mrożone warzywa, przykryć i mieszając, smażyć, aż zmiękną. Dodać pomidory z zalewą i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić farsz ziołami, pieprzem i solą. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, czosnek i masło. Wyrabiać dłonią, powoli dolewając wodę, aż powstanie gładkie ciasto. Zrobić z niego wałek, pokroić na 12 równych części, uformować z nich kulki i rozwałkować na cienkie okrągłe placki. Smażyć je po 2-3 minuty z każdej strony na suchej patelni teflonowej. Placki nadziać farszem i zwinąć.