Aromatyczna tarta ziołowa - na obiad lub ciepłą kolację

i

Autor: Shutterstock

Dania obiadowe z mąki

2020-03-23 14:55

Mąka to jeden z podstawowych produktów w polskiej kuchni. Wykorzystujemy ją do pieczenia ciast i ciasteczek oraz do przygotowania pysznych dań obiadowych – pierogów, naleśników, klusek czy pizzy. Warto używać różnych mąk, np. kukurydzianej, razowej, orkiszowej czy żytniej.

Tarta serowa z cebulą

Pyszna, sycąca potrawa, idealna jako główny posiłek dnia. Świetnie sprawdzi się jako „obiad na wynos”, bo idealnie smakuje także na zimno.

Składniki:

ciasto:

250 g mąki,

120 g masła,

1 jajko,

0,5 łyżeczki soli,

odrobina wody

farsz:

250 g białego sera,

szklanka śmietany,

4 jajka,

2 cebule,

tymianek, papryka słodka mielona

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Masło pokroić i połączyć z mąką. Wbić jajko, dodać sól i odrobinę wody. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i ułożyć w niej placek. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 15 min. Wyjąć i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Biały ser wymieszać ze śmietaną i jajkami, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć piórka cebuli, posypać tymiankiem i papryką. Wstawić do piekarnika i piec ok.25 min.

Naleśniki

i

Autor: Pixabay Naleśniki raczej nie kojarzą się z tłustym czwartkiem, jednak z pewnością podawane na słodko pasują do święta łasuchów. Po mazursku naleśniki to "flince".

Naleśniki gryczane z owocami

Niskokaloryczne danie z mąki gryczanej, bogate w cenne składniki odżywcze, idealne dla osób na diecie bezglutenowej i chorych na cukrzycę.

Składniki:

50 g mąki gryczanej,

50 g mąki razowej,

1 jajko,

8 łyżeczek oliwy z oliwek,

300 ml odtłuszczonego mleka,

świeże owoce

Sposób przygotowania:

Do przesianej wcześniej przez sitko mąki, dodać ubite z mlekiem jajko. Mieszać, aż do uzyskania płynnej masy, bez grudek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dolać trochę mleka. Odstawić na 20 minut, a potem ponownie wymieszać. Wylać łyżeczkę oliwy na patelnię, podgrzać ją, a następnie dołożyć dwie łyżki ciasta. Rozprowadzić masę tak, by zajęła całą powierzchnię patelni. Każdą ze stron smażyć przez około dwie minuty, czekając aż naleśniki się zarumienią. Umyć i jeśli trzeba pokroić owoce, ułożyć je na naleśniku, a następnie zawinąć jego końce. Naleśniki podawać posypane cukrem pudrem.

Tortilla: przepis na kukurydziane placki z czerwoną fasolą

i

Autor: thinkstockphotos.com Placki kukurydziane przepis

Tortilla po meksykańsku

Smakowita tortilla po meksykańsku jest najlepsza z mąki kukurydzianej, ale do jej przygotowania można użyć też pszennej lub żytniej

Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki kukurydzianej,

4 łyżki masła,

1 łyżeczka soli,

2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,

1,5 szklanki ciepłej wody

farsz:

1 opakowanie mrożonej meksykańskiej mieszanki warzywnej,

1 puszka krojonych pomidorów,

2 łyżki oleju do smażenia,

bazylia,

oregano,

zioła prowansalskie,

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na rozgrzany na patelni olej wsypać mrożone warzywa, przykryć i mieszając, smażyć, aż zmiękną. Dodać pomidory z zalewą i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić farsz ziołami, pieprzem i solą. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, czosnek i masło. Wyrabiać dłonią, powoli dolewając wodę, aż powstanie gładkie ciasto. Zrobić z niego wałek, pokroić na 12 równych części, uformować z nich kulki i rozwałkować na cienkie okrągłe placki. Smażyć je po 2-3 minuty z każdej strony na suchej patelni teflonowej. Placki nadziać farszem i zwinąć.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki