Dania wigilijne

i

Autor: Shutterstock Menu wigilijne powinno zawierać 12 potraw.

Dania wigilijne w nowoczesnym wydaniu

2021-12-16 9:26

Ponieważ nie ma jednego wspólnego zestawu potraw wigilijnych, a w niemal każdym regionie Polski stół wigilijny wygląda inaczej, nie powinno też być problemu z przygotowaniem tym razem dań opartych o tradycję, ale unowocześnionych. To urozmaici stół, a jeśli się nie przyjmie, w przyszłym roku znowu będzie można sięgnąć po przepisy babć.

Pierogi z burakiem i szpinakiem

Składniki: ciasto na pierogi, 2 buraki, pół torebki szpinaku mrożonego, pół dużego oscypka, pieprz, sól, olej

Przygotowanie: buraki upiec w piekarniku, wystudzić i obrać ze skórki, następnie zetrzeć na grubej tarce. Oscypek pokruszyć drobno lub zetrzeć na tarce. Szpinak ugotować i starannie odcedzić, a następnie przecisnąć przez gazę. Składniki na farsz połączyć, posolić i posypać pieprzem, a następnie wymieszać. Nadziewać krążki ciasta. Obgotować je we wrzątku, a następnie odcedzić i podpiec w rozgrzanym piekarniku na złoto na minimalnej ilości oleju.

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem

Składniki: Kilka filetów śledziowych z wody, 1 duża cebula, 1 duży granat, 15 dag orzechów laskowych łuskanych, 15 dag rodzynek, olej rzepakowy.

Przygotowanie: Filety oczyścić i pokroić w poprzeczne paski, cebulę obrać i drobno posiekać. Orzechy wymorzyć w gorącej wodzie, usunąć z nich skórkę, wysuszyć i utłuc w moździerzu, rodzynki sparzyć i odsączyć. Wystukać pestki z przeciętego granatu. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Podawać na zimno, z lodówki.

Zupa lodowo-migdałowa

Składniki: 100 ml słodkiej śmietanki, 2 łyżki cukru pudru, mała paczka cukru wanilinowego, litr słodkiego mleka, 15 dag blanszowanych migdałów, 5 dag rodzynek, 1/2 kg lodów waniliowych.

Przygotowanie: mleko zagotować z cukrem pudrem i wanilinowym, dodać utłuczone migdały i suche rodzynki. Lekko przestudzić, dodać śmietankę i zamieszać. Ciepłą zupę wlać do talerzy i postawić je na stole, na koniec do każdego z nich wkładając po kulce lodów waniliowych.

Sałatka z burakiem i rzodkiewką

Składniki: 2 duże buraki, sok z cytryny, 2 pomarańcze, pęczek rzodkiewek, mała paczka solonych nerkowców, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki słodkiej musztardy, 2 łyżki płynnego miodu, pieprz czarny, tymianek

Przygotowanie: Podgotowane buraki skropić sokiem z cytryny, posypać tymiankiem i upiec w folii aluminiowej w temperaturze 180 st. Wystudzić i pokroić w cienkie paski. Na półmisku położyć kolejno plastry pomarańczy, plasterki rzodkiewki i buraki. Całość posypać orzechami nerkowca. W osobnym naczyniu zmieszać oliwę, musztardę i miód, na koniec polać sałatkę i dodatkowo skropić pozostałym sokiem z cytryny.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają