Dynia w occie marynowana
- 1 kg dyni
- ½ l octu
- 25 dag cukru,
- starty imbir lub goździki
Przepis: Dynię obierz, przekrój na pół, wydrąż z pestek. Pokrój ją na kwadratowe niewielkie kawałki.
Zalewa: Cukier rozpuść w małej ilości wrzącej wody i dodaj ocet. Zagotuj zalewę i dodaj do niej dynię. Zagotuj wszystko ponownie. Pozostaw na dobę i następnego dnia ułóż kawałki dyni w słoikach, dodaj odrobinę startego imbiru , a następnie zalej słoiki jeszcze raz zagotowaną zalewą i zakręć. Dynię w occie można podawać do mięs, jako dodatek do kanapek, dań chińskich.
Zobacz też: Dania z dyni. Zupa krem z dyni: PRZEPIS na najlepszą zupę z dyni!
Znasz inny ciekawy przepis na dania z dyni? Podziel się nim w komentarzach!
Zobacz: Spiżarnia "Super Expressu": Pyszne Dania z GRZYBÓW cz.1
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail