Zupa krem z dyni
- 1 dynia około 1,5 kg
- szczypta imbiru
- mała cebulka
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 i 1/4 szklanki śmietany 30 proc.
- sól, pieprz
- bulion drobiowy
Przepis: Dynię pokrój na czwórki lub ósemki, usuń pestki. Pokrojone kawałki połóż na blasze, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz około 30-40 minut. Po 20 minutach sprawdź widelcem, czy dynia jest już miękka. Jeśli będzie wystarczająco miękka wyjmij ja i ostudź. Zeszklij cebulkę na maśle, dodaj posiekany czosnek i imbir. Gdy dynia wystygnie obierz ją ze skórki. Do wydrążonego miąższu dodaj cebulkę z czosnkiem i imbirem, które przygotowałeś. Wszystko dopraw solą i pieprzem, a później zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli krep jest zbyt gęsty dodaj nieco bulionu, tak by zupa nabrała odpowiedniej konsystencji. Jeśli lubisz na koniec możesz dodać śmietanę.
Zobacz też: Dania z dyni. Dynia marynowana w occie PRZEPIS
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail