Fasola - właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

i

Autor: Shutterstock Fasola to niezwykle różnorodne warzywo strączkowe.

Dania z fasoli

2020-11-27 7:11

Na świecie uprawianych jest ponad 400 rodzajów fasoli. To warzywo strączkowe jest doskonałym źródłem wartościowego białka, substancji odżywczych i soli mineralnych oraz rozpuszczalnego błonnika. Fasola ma wiele zastosowań w kuchni, możemy z niej zrobić zupę, dodać do sałatek i dań jednogarnkowych, a nawet upiec ciasto.

Zupa fasolowa z kapustą i suszonymi śliwkami

Oryginalna odmiana fasolówki z suszonymi śliwkami i białą kapustą to świetne danie na obiad lub ciepłą kolację

Składniki:

1,5 l bulionu,

100 g fasoli,

300 g białej kapusty,

50 g suszonych śliwek,

1 cytryna,

1 cebula,

2 łyżki oleju,

1 łyżka mąki,

tymianek,

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przebraną i umytą fasolę zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny, po czym ugotować pod przykryciem. Kapustę oczyścić, usunąć twarde części i drobno pokroić, dodać do fasoli pod koniec gotowania. Śliwki namoczyć i ugotować, a następnie przetrzeć przez sito. Cytrynę obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać mąkę i lekko zrumienić, dodać przecier ze śliwek oraz cytrynę i wszystko połączyć z zupą. Chwilę pogotować, doprawić solą i pieprzem.

Kaczka w roli głównej

Fasola pieczona z kiełbasą i papryką

Fasolę białą, najpopularniejszą w Polsce odmianę, wykorzystujemy do gotowania zup i sycących dań, możemy ją też upiec w piekarniku

Składniki:

500 g suchej fasoli,

300 g kiełbasy,

1 duża czerwona papryka,

1 mała papryka chili,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

500 ml passaty pomidorowej,

4 ziela angielskie,

2 liście laurowe,

1 łyżka oregano,

sól

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć na noc w wodzie, najlepiej żeby wody było przynajmniej dwa razy więcej niż fasoli. Na drugi dzień całość gotować ok. 1,5 godz. pod przykryciem (w tej samej wodzie, w której się moczyła) do miękkości, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu można ściągnąć szumowiny z powierzchni. W razie potrzeby dolać wody. Kiełbasę pokroić w grubsze plasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w małą kostkę. Najpierw smażyć na patelni kiełbasę (bez oleju), dodać paprykę i cebulę, smażyć 2 minuty. Do ugotowanej fasoli dodać passatę, rozdrobniony czosnek i drobno posiekane chili, usmażoną kiełbasę z cebulą i papryką, doprawić solą i oregano. Całość wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i piec ok. 45 minut w temp. 200 st. C. Ostatnie 15 minut piec bez przykrycia.

Sałatka śledziowa z fasolą

Znakomita przekąska łącząca łagodny smak fasoli ze słoną rybą

Składniki:

szklanka białej, drobnej fasoli,

2 solone odfiletowywane śledzie,

2 jajka ugotowane na twardo,

duże winne jabłko,

2 ogórki konserwowe,

3-4 marynowane grzybki,

½ szklanki majonezu,

łyżeczka soku z cytryny,

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolkę zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na kilka godzin. Wodę odcedzić. Dolać świeżej wody, gotować fasolę do miękkości. Ugotowaną fasolę odcedzić pozostawić do przestygnięcia. Śledzie namoczyć w misce z wodą albo z mlekiem. Po 2-3 godzinach wyjąć, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę i jajka pokroić w kostkę. Umyte jabłko przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne pokroić w drobną kostkę. Ogórki konserwowe i odsączone z zalewy grzybki też drobno pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać majonez z łyżeczką soku z cytryny. Doprawić sałatkę solą i pieprzem. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Brownie z fasoli

Z fasoli możemy przygotować też słodkości – ciasta i desery czekoladowe. Brownie z z fasoli, bez mąki i cukru jest pyszne i łatwe w przygotowaniu

Składniki:

fasola czerwona w puszce,

dojrzały banan,

2 jajka,

2 łyżki oleju kokosowego,

2 łyżki gorzkiego kakao,

łyżeczka proszku do pieczenia,

łyżka miodu

Sposób przygotowania

Fasolę odcedzić i dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki dokładnie zblendować na jednolitą masę. Przełożyć do formy do ciasta i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto może mieć jeszcze lepką formę, dlatego należy je odstawić do ostudzenia.

Słodycze gratis, masło i wędliny za grosze! NOWE promocje w Biedronce od 26.11

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki