Pieczona kasza manna
To łatwy w przygotowaniu pyszny deser lub śniadanie. Pieczoną kaszę manną z owocami i jogurtem możemy jeść na ciepło lub na zimno
Składniki:
2 duże jajka,
800 g jogurtu greckiego,
2 szklanki kaszy manny,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
półtorej szklanki dowolnych owoców
Sposób przygotowania:
Przygotowanie krok po kroku:
Jaja zmiksować z cukrem na gładko, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i kaszę mannę.
Ubijać chwilę do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Wlać masę do formy wysmarowanej tłuszczem. Wierzch obsypać owocami i piec 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na jeszcze ok 10-15 minut.
Tabuleh
Sałatka na bazie kaszy kuskus, z dużą ilością natki pietruszki to jeden z najpopularniejszych specjałów kuchni arabskiej.
Składniki:
2 łyżki kaszy kuskus,
10 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
4 drobno posiekane cebulki dymki,
1 drobno pokrojony pomidor,
1 łyżka świeżej, drobno posiekanej mięty,
4 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki oliwy,
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do miski, dodać posiekane jarzyny, zioła, sól, pieprz, sok cytrynowy, oliwę i całość delikatnie wymieszać. Sałatkę odstawić na parę godzin do lodówki.
Odchudzanie bez wyrzeczeń. Jak schudnąć 5 kilogramów? Proste sposoby
Placki z kaszy gryczanej
Łatwe w przygotowaniu, pożywne placki z kaszy gryczanej wyśmienicie smakują na słono i na słodko
Składniki:
woreczek kaszy gryczanej,
2 łyżki tartego parmezanu,
2 łyżki otrąb pszennych,
1 jajko,
2 łyżki koperku,
olej do smażenia,
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić. W misce wymieszać kaszę, jajko, posiekany koperek, otręby i ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałą masę wykładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć po trzy minuty z każdej strony. Placuszki można podawać z wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym, warzywami lub owocami.
Kaszotto z mielonym mięsem
Kasza pęczak z mielonym mięsem i warzywami to pomysł na niedrogi i sycący obiad, polska wersja włoskiego risotto
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego, czy indyczego
2 średnie cebule,
1 marchew,
1 papryka,
3 ząbki czosnku,
1,5 szklanki pęczaku,
2-4 łyżki oleju
50 g koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej. Cebule drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić na patelnię, smażyć do chwili, gdy cebula będzie szklista, a marchew miękka. Dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor na jasnoszary. Dodać drobno pokrojoną paprykę i przecier pomidorowy. Smażyć 1 minutę. Dodać 1,5 szklanki kaszy i wlać 4,5 szklanki gorącej wody. Zamieszać i gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie ugotowana. Zajmie to około 25 minut. Przed podaniem kaszę ponownie zamieszać. Podawać posypaną natką pietruszki.