Kasza jęczmienna - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

i

Autor: thinkstockphotos.com

Dania z kaszą

2021-01-22 13:44

Manna, gryczana, jęczmienna czy jaglana – gatunków kasz jest mnóstwo. Warto je spożywać jak najczęściej. Kasze mają dużo cennych składników - witaminy z grupy B, kwas foliowy, wit. E, magnez, żelazo, chrom czy cynk. Nie tuczą, zawierają niewiele tłuszczu i sporo błonnika. Kasze są zdrowszym dodatkiem do dań niż rozgotowane ziemniaki, makaron czy biały ryż. Możemy je podawać na słono i na słodko.

Pieczona kasza manna

To łatwy w przygotowaniu pyszny deser lub śniadanie. Pieczoną kaszę manną z owocami i jogurtem możemy jeść na ciepło lub na zimno

Składniki:

2 duże jajka,

800 g jogurtu greckiego,

2 szklanki kaszy manny,

1 szklanka cukru,

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

półtorej szklanki dowolnych owoców

Sposób przygotowania:

Przygotowanie krok po kroku:

Jaja zmiksować z cukrem na gładko, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i kaszę mannę.

Ubijać chwilę do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Wlać masę do formy wysmarowanej tłuszczem. Wierzch obsypać owocami i piec 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na jeszcze ok 10-15 minut.

Tabuleh

Sałatka na bazie kaszy kuskus, z dużą ilością natki pietruszki to jeden z najpopularniejszych specjałów kuchni arabskiej.

Składniki:

2 łyżki kaszy kuskus,

10 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki,

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,

4 drobno posiekane cebulki dymki,

1 drobno pokrojony pomidor,

1 łyżka świeżej, drobno posiekanej mięty,

4 łyżki soku z cytryny,

2 łyżeczki oliwy,

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do miski, dodać posiekane jarzyny, zioła, sól, pieprz, sok cytrynowy, oliwę i całość delikatnie wymieszać. Sałatkę odstawić na parę godzin do lodówki.

Odchudzanie bez wyrzeczeń. Jak schudnąć 5 kilogramów? Proste sposoby

Placki z kaszy gryczanej

Łatwe w przygotowaniu, pożywne placki z kaszy gryczanej wyśmienicie smakują na słono i na słodko

Składniki:

woreczek kaszy gryczanej,

2 łyżki tartego parmezanu,

2 łyżki otrąb pszennych,

1 jajko,

2 łyżki koperku,

olej do smażenia,

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić. W misce wymieszać kaszę, jajko, posiekany koperek, otręby i ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałą masę wykładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć po trzy minuty z każdej strony. Placuszki można podawać z wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym, warzywami lub owocami.

Kaszotto z mielonym mięsem

Kasza pęczak z mielonym mięsem i warzywami to pomysł na niedrogi i sycący obiad, polska wersja włoskiego risotto

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego, czy indyczego

2 średnie cebule,

1 marchew,

1 papryka,

3 ząbki czosnku,

1,5 szklanki pęczaku,

2-4 łyżki oleju

50 g koncentratu pomidorowego,

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej. Cebule drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić na patelnię, smażyć do chwili, gdy cebula będzie szklista, a marchew miękka. Dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor na jasnoszary. Dodać drobno pokrojoną paprykę i przecier pomidorowy. Smażyć 1 minutę. Dodać 1,5 szklanki kaszy i wlać 4,5 szklanki gorącej wody. Zamieszać i gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie ugotowana. Zajmie to około 25 minut. Przed podaniem kaszę ponownie zamieszać. Podawać posypaną natką pietruszki.

Maciej Hamankiewicz: O szczepieniach powinni decydować lekarze

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki