Karp zapiekany w śmietanie
To nie tylko danie na wigilię, ale też na rodzinny obiad. Delikatny smak ryby podkreśla kwaśna śmietana
Składniki:
4 filety z karpia,
dwie garści świeżych pieczarek,
dwie średnie cebule,
czubata łyżka masła,
pół szklanki oliwy z oliwek,
szklanka 30 proc. kwaśnej śmietany
garść drobno posiekanej natki pietruszki
pół szklanki soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Filety skropić sokiem z cytryny, potem umyć, osuszyć, ponownie skropić sokiem z cytryny i odkładamy. Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę. Pieczarki obrać i pokroić na połówki. Na oliwie podsmażyć cebule, aż się lekko zeszklą, następnie dodać grzyby i smażyć kilka minut do całkowitego odparowania soku. Dodać masło i smażyć jeszcze 2–3 minuty. Z karpia usunąć sok z cytryny, posolić, posypać pieprzem i smażyć 3 minuty na silnie rozgrzanej oliwie. W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety, na nie położyć grzyby grzyby z cebulą. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach, na potrawę wylać śmietanę i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika karpia posypać pietruszką.
Śledzie w pomidorach i miodzie
Pyszna zakąska i na wigilijne przyjęcie, warto je przygotować dzień wcześniej przed podaniem, będą smaczniejsze
Składniki:
5 śledzi matiasów,
5 cebul,
3 łyżki miodu,
1/2 szklanki oleju,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
3 czubate łyżki świeżych ziół: pietruszki, bazylii, oregano,
przyprawy
Sposób przygotowania:
Pokrojone cebule lekko podsmażyć na oleju, dodać przecier pomidorowy i miód, zagotować. Dodać posiekane zioła, wszystko wymieszać i odstawić aż wystygnie. Ostudzoną zalewę pomidorowo-miodową doprawić i zalać nią śledzie ułożone w salaterce lub słoiku.
Karp pieczony w dzwonkach: bombowy przepis na rybę pieczoną w pomarańczach
Dorsz z imbirem
Dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb, a z dodatkiem imbiru jest przepyszny
Składniki:
80 dag filetów z dorsza,
5 dag świeżego imbiru,
6 ząbków czosnku,
cebula,
2 łyżki cukru brązowego,
4 łyżki soku z cytryny,
olej do smażenia,
kilka listków kolendry,
sól
Sposób przygotowania:
Filety natrzeć solą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę, aż do zrumienienia. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym. Na patelni zostawić tylko 2-3 łyżki oleju i najpierw smażyć starty na wiórki imbir, a następnie ząbki czosnku. Dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Odstawić sos, a na drugiej patelni obsmażyć na rumiano posiekaną cebulę. Do sosu czosnkowo-imbirowego włożyć kawałki ryby i trzymać na małym ogniu około minuty. Udekorować usmażoną cebulą i listkami kolendry.
Pstrąg z migdałami
Klasyczny i jednocześnie wykwintny sposób na pstrąga, który doskonale smakuje z maślano- migdałowym sosem.
Składniki:
4 pstrągi,
szklanka mleka,
3 łyżki mąki,
3 łyżki oleju,
3 łyżki masła,
5 dag migdałów,
cytryna i natka pietruszki,
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wypatroszone i umyte ryby posolić wewnątrz i na zewnątrz, a następnie na 20-30 minut zanurzyć w mleku. Osączyć z nadmiaru płynu, obtoczyć w mące i smażyć na oleju przez 5-7 minut - z każdej strony. Zdjąć na ogrzany półmisek. Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na jasnobrązowy kolor obrane i posiekane migdały. Sosem polać ryby na półmisku. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane natką pietruszki, z dodatkiem cząstek cytryn.