Dziewczyna w pociągu

i

Autor: Shutterstock

Dbaj o środowisko – także w czasie podróży

2020-08-20 13:53

Lato sprzyja podróżom, a te zwiększonej emisji gazów cieplarnianych. Nie zawsze da się zrezygnować z samolotu czy auta na rzecz roweru. Jednak przemyślane i odpowiedzialne przemieszczanie się może znacząco ograniczyć wpływ na środowisko.

Polskie morze i góry to najczęstsze kierunki w dobie pandemii. Trudno byłoby pokonać 400 km rowerem, ale wystarczy, że przesiądziemy się do zbiorowego transportu. Rower możemy zabrać ze sobą i przemieszczać się nim już na miejscu. Zdrowo i ekologicznie!

Ekologiczne rozwiązania w hotelu

Osoby, które cenią sobie wygodę, podczas urlopu mogą nocować w ekologicznym hotelu. Po czym go poznać? Po ekologicznych rozwiązaniach, m.in. energooszczędnych żarówkach, zbieraniu deszczówki czy wentylacji z możliwością odzyskiwania ciepła (tzw. rekuperacja). Nie powinno też zabraknąć ekologicznej żywności i pojemników do segregacji odpadów.

Oszczędzaj zasoby, gdziekolwiek jesteś

Pobyt w ośrodku wypoczynkowym czy w hotelu nie upoważnia nas do marnowania wody i energii elektrycznej. Wychodząc z pokoju, zgaś światło. Myjąc zęby, zakręcaj wodę w kranie na czas szczotkowania. Zażywając kąpieli słonecznych, czytaj książki na e-booku. Wybierz pociąg, zamiast samolotu, a w czasie podróży miej własną butelkę na wodę (zamiast jednorazowej z plastiku).

Bądź Eko-poliglotą

Przebywając za granicą, w hotelowej restauracji czy w barze na mieście, zamawiając napój czy ulubionego drinka, nie zapomnij powiedzieć „Poproszę bez słomki”:

  • po angielsku – No straw, please
  • po niemiecku – Kein Strohhalm, bitte
  • po włosku – Niente cannuccia, per favore
  • po francusku – Pas de paille, s’il vous plaît

Nie kupuj na zapas

Kupujemy za dużo, a niewykorzystane produkty z przekroczoną datą przydatności wyrzucamy. W ten sposób marnujemy żywność. Kupujemy też rzeczy, które możemy zrobić sami – środki czystości (wystarczy ocet i soda oczyszczona) czy kostki do zmywarki. Będąc poza domem, warto smakować lokalnych specjałów, a w sezonie letnim jeść świeże owoce – najlepiej z własnego sadu.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają