Placek z gruszkami
https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/upside-down-pear-ginger-cake-2217465465
Piernikowe ciasto z gruszkami to idealne połączenie smaku pikantnych i cierpkich przypraw korzennych ze słodyczą owocu.
Składniki:
Karmelizowane gruszki:
3 łyżki masła
1/3 szklanki ciemnobrązowego cukru trzcinowego (muscovado)
3 średnie gruszki, obrane i pokrojone na plasterki
Ciasto:
½ szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
1 duże jajko o temperaturze pokojowej
½ szklanki ciemnobrązowego cukru trzcinowego (muscovado)
⅓ szklanki miodu
¼ szklanki roztopionego masła
1 ¼ szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W małym rondelku na średnim ogniu rozpuść masło dodaj brązowy cukier. Rozprowadź na dnie nasmarowanej formy tortowej. Ułóż gruszki na wierzchu.
W dużej misce ubij jajko, brązowy cukier, miód, roztopione masło i kefir, aż dobrze się połączą. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę i sól.
Stopniowo dodawaj do mokrej mieszaniny suche składniki. Ostrożnie nałóż surowe ciasto na gruszki.
Piecz 25-30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita pośrodku ciasta będzie czysta.
Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, aby ciasto przestygło. Odwróć ciasto na paterze i zdejmij formę.
Imbirowe ciasteczka
https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/warm-homemade-gingersnap-cookies-topped-sugar-341332082
Pikantne ciasteczka o ciągnącej się teksturze, idealne na chłodny i mglisty wieczór.
Składniki:
2 ⅔ szklanki ( 350 g ) mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
250 g masła, temp. pokojowa
¾ szklanki ( 180 g ) brązowego cukru muscovado
¾ szklanki ( 150 g ) cukru kryształu
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W misce wymieszaj suche składniki. W drugiej misce utrzyj masło z dwoma rodzajami cukru.
Do puszystej masy dodaj jajko i wanilię. Następnie porcjami dodawaj suche składniki i mieszaj do uzyskania jednorodnego ciasta.
Ciasto za pomocą łyżki do lodów porcjuj na blachę wyłożoną pergaminem.
Piecz w temp. 180 st. przez 15 min. Przed podaniem posyp cukrem z cynamonem.
Korzenny budyń
https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/cup-hot-chocolate-flavored-chili-pepper-665428051
Budyń, czyli komfort w czystej postaci, tym razem w wersji dla dorosłych.
Składniki:
600 ml mleka
80 g cukru
20 g masła
40 g mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki naturalnego kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika oraz szczypta chili
Przygotowanie:
Odlej ½ szklanki mleka i wymieszaj z mąką ziemniaczaną i kakao.
Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, masłem i przyprawami.
Do gotującego się mleka wlej mieszaninę mleka i mąki. Wymieszaj i ponownie zagotuj.
Przelej do filiżanek. Wierzch oprósz cynamonem i chili.
Adrianna Ewa Stawska