Desery z korzenną nutą

2023-12-08 9:02

Pikantne, nieco egzotyczne i rozgrzewające desery z korzennymi przyprawami to doskonałe zakończenie zimowego posiłku lub miły przerywnik od szarej rzeczywistości.

Placek z gruszkami

https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/upside-down-pear-ginger-cake-2217465465

Piernikowe ciasto  z gruszkami to idealne połączenie smaku pikantnych i cierpkich przypraw korzennych ze słodyczą owocu.

Składniki:

Karmelizowane gruszki:

3 łyżki masła

1/3 szklanki ciemnobrązowego cukru trzcinowego (muscovado)

3 średnie gruszki, obrane i pokrojone na plasterki

Ciasto:

½  szklanki  kefiru lub zsiadłego mleka

1 duże jajko o temperaturze pokojowej

½  szklanki ciemnobrązowego cukru trzcinowego (muscovado)

⅓ szklanki miodu

¼  szklanki roztopionego masła

1 ¼  szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3  łyżeczki przyprawy piernikowej

¼  łyżeczki soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W małym rondelku na średnim ogniu rozpuść masło dodaj brązowy cukier. Rozprowadź na dnie nasmarowanej formy tortowej. Ułóż gruszki na wierzchu.

W dużej misce ubij jajko, brązowy cukier, miód, roztopione masło i kefir, aż dobrze się połączą. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę i sól.

Stopniowo dodawaj do mokrej mieszaniny suche składniki. Ostrożnie nałóż surowe ciasto na gruszki.

Piecz 25-30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita pośrodku ciasta będzie czysta.

Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, aby ciasto przestygło. Odwróć ciasto na paterze i zdejmij formę.

Imbirowe ciasteczka

https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/warm-homemade-gingersnap-cookies-topped-sugar-341332082

Pikantne ciasteczka o ciągnącej się teksturze, idealne na chłodny i mglisty wieczór. 

Składniki:

2 ⅔  szklanki ( 350 g ) mąki 

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½  łyżeczki soli

2 łyżeczki przyprawy piernikowej

1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

250 g  masła, temp. pokojowa

¾  szklanki ( 180 g ) brązowego cukru muscovado

¾  szklanki ( 150 g ) cukru kryształu

1 duże jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

W misce wymieszaj suche składniki. W drugiej misce utrzyj masło z dwoma rodzajami cukru. 

Do puszystej masy dodaj jajko i wanilię. Następnie porcjami dodawaj suche składniki i mieszaj do uzyskania jednorodnego ciasta.

Ciasto za pomocą łyżki do lodów porcjuj na blachę wyłożoną pergaminem. 

Piecz w temp. 180 st. przez 15 min.  Przed podaniem posyp cukrem z cynamonem. 

Korzenny budyń

https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/cup-hot-chocolate-flavored-chili-pepper-665428051

Budyń, czyli komfort w czystej postaci, tym razem w wersji dla dorosłych. 

Składniki:

600 ml mleka

80 g cukru

20 g masła

40 g mąki ziemniaczanej

3 czubate łyżki naturalnego kakao

1 łyżeczka przyprawy do piernika oraz szczypta chili 

Przygotowanie:

Odlej ½ szklanki mleka i wymieszaj z mąką ziemniaczaną i kakao. 

Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, masłem i przyprawami. 

Do gotującego się mleka wlej mieszaninę mleka i mąki. Wymieszaj i ponownie zagotuj.

Przelej do filiżanek. Wierzch oprósz cynamonem i chili. 

Adrianna Ewa Stawska

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają