Dieta 1500 kcal. Schudniesz 2 kilogramy w TYDZIEŃ

2014-03-28 11:11

Jest urozmaicona i pozwala najeść się do syta. Możesz być spokojna, że zdrowo i bezpowrotnie utracisz nadmiar kilogramów.

Dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, zachowując jednocześnie odpowiednie proporcje między węglowodanami, białkiem i tłuszczem. Stosując dietę 1500 kcal uzbrój się w cierpliwość, ponieważ zbędne kilogramy traci się powoli - od 1/2 do 2 kg tygodniowo. Dietę możesz stosować długo. Bez szkody dla organizmu schudną na niej mężczyźni, osoby bardzo otyłe lub wykonujące ciężką fizyczną pracę.

Zasada podstawowa: jesz często i mało

Dieta opiera się na 5 regularnych, małych objętościowo posiłkach, jedzonych w odstępie 3 - 4 godzin, przy czym kolacja powinna być zjedzona na co najmniej 3 godziny przed snem.

Ważna jest tez jakość tego, co jesz. W każdym głównym posiłku (śniadaniu, obiedzie i kolacji) powinna znaleźć się porcja warzyw, produkt dostarczający pełnowartościowe białko oraz węglowodanowy. Posiłki mniejsze (drugie śniadanie i podwieczorek) mają zmniejszyć głód, mogą więc składać się jedynie z produktu węglowodanowego lub nabiałowego (np. jogurt, maślanka, twarożek, owoc). Najbardziej kaloryczne pierwsze śniadanie i obiad dadzą energię na pierwszą i drugą połowę dnia. Nieco lżejsza kolacja zapewni spokojny sen, natomiast drugie śniadanie i podwieczorek uciszą głód.

Co możesz jeść, a czego lepiej unikaj

Jeśli chcesz łagodnie zmienić nawyki żywieniowe, zacznij od ograniczenia cukru i soli. Ich nadmiar prowadzi nie tylko do otyłości, ale również do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Z diety muszą też zniknąć tłuste mięsa (wieprzowina, baranina, kaczka), podroby i przetwory mięsne (pasztety, konserwy), tłuste wędliny, a także dania gotowe ze słoików, puszek lub torebek (jedna porcja zawiera nawet całodzienna dawkę sodu). Zamiast tego na stole powinny zagościć ryby, dobrej jakości wołowina, cielęcina i drób.

Czytaj więcej na

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki