Dieta bogata w minerały - wspomaga przemianę materii

2011-05-24 17:00

Możesz schudnąć 3 kg w tydzień. Wypróbuj dietę bogatą w minerały. Trzy podstawowe to cynk, chrom i magnez. To głównie na nich opiera się dieta mineralna, która wspomaga procesy przemiany materii, a także pomoże utrzymać właściwy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Sprawdź jak ją stosować.

Dieta zrównoważona, której podstawowymi minerałami są cynk, chrom i magnez, polega na codziennym dostarczaniu tych minerałów naszemu organizmowi.
Co dadzą nam te pierwiastki?

Cynk - usprawnia przemianę materi, uczestniczy w procesie spalania tłuszczu, przemiany białek i węglowodanów.
Chrom - przyspiesza rozkład tłuszczu i reguluje poziom glukozy we krwi.
Magnez - pomaga spalać węglowodany i tłuszcze.

DLA KOGO dieta mineralna?

Mogą ją zastosować osoby, które maja problemy z cholesterolem i wysokim poziomem cukru. Jest zdrowa i pomaga w gospodarce tłuszczowej naszego organizmu. Przeznaczona dla osób cierpliwych, które mają czas na przeliczenie kalorii i sprawdzenie czy podane trzy minerały wchodzą w skład spożywanych produktów.

CO JEŚĆ, a czego unikać?

Wskazane produkty:

- bogate w chrom pieczywo razowe, jajka, drób oraz ryby. A także owoce i groszek zielony
- bogate w cynk pieczywo razowe, orzechy, kasza gryczana, ser żółty i ziarna słonecznika oraz warzywa strączkowe
- bogate w magnez ryż razowy, owoce morza i otręby oraz kakao.

Zakazane:

Podczas diety unikajmy słodyczy, wszelkiego cukru, mocnej kawy i herbaty, a także produktów z dużą zawartością tłuszczu.

Podstawową zasadą diety jest nieprzekraczanie 1200 kalorii dziennie.

Można ją stosować nie tylko wtedy, gdy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów, ale także dla naszego zdrowia. Magnez przecież koi nerwy i wspomaga mięśnie.

PRZYKŁADOWY dzień diety:

- Pierwsze śniadanie: przygotujmy sobie szklankę muesli z kubkiem jogurtu naturalnego bez cukru, z dodatkiem 2 łyżek ziaren słonecznika i 2 łyżeczek miodu. Popijamy szklanką herbaty bez cukru.

- Drugie sniadanie: wystarczy nam kromka chleba pełnoziarnistego z plasterkiem chudej wędliny drobiowej oraz jeden pomidor.

- Obiad: jemy 100 g schabu usmażonego z posiekaną połówką cebuli na łyżeczce oleju roślinnego, ugotujmy 3 łyżki makaronu razowego, a do tego przygotujmy surówkę z 3 łyżek selera wymieszanych z 2 posiekanymi orzechami włoskimi.

- Kolacja: zjedzmy kromkę chleba żytniego z posiekaną rzeżuchą, ugotowaną parówką drobiową, do tego zróbmy surówkę z pomidora, 3 liści kapusty pekińskiej, łyżki kukurydzy konserwowej z sosem przygotowanym z łyżeczki oliwy i soku z cytryny.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki