Dieta owsiankowa
Dieta owsiankowa jest smaczna i prosta! Tak, to prawda, a nie powtarzany slogan. Otóż ziarno owsa zawiera bardzo dużo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które są potrzebne każdego dnia do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do tego jest ubogie w tłuszcze, bogate w rozpuszczalny błonnik, który zwiększa uczucie sytości po każdym posiłku.
Zobacz: Jak szybko schudnąć? Dieta zegarowa!
Dzięki płatkom owsianym, które są podstawą tej diety, każdego tygodnia chudniemy od 1 do 2,5 kilogramów! Przez pierwszy miesiąc jesz płatki owsiane oraz produkty na ich bazie, pamiętający, by nie przekraczać 1500 kalorii dziennie. Po miesiącu - jesz już tylko owsiankę na śniadanie, a potem - co chcesz (bez przesady, odpuśćmy sobie fast foody).
W diecie owsiankowej szczególnie są polecane: owoce, warzywa, pierś z kurczaka, ryby, chude mleko. Należy także pić dużo wody.
Praktyczne porady - odchudzanie. Od czego zacząć?
1. Jedz 5 posiłków dziennie - regularnie, co 3 godziny dostarczaj organizmowi niewielkie ilości pokarmu. Kiedy jesz często a mniejsze porcje dajesz mu czas na ich strawienie. Szybko zobaczysz, jak bardzo poprawił ci się metabolizm.
2. Słodka bułka i kawa na śniadanie? Zapomnij! Zapychasz żołądek węglowodanami, zamiast go odżywić. Lepiej wybierz płatki owsiane na mleku lub na wodzie i dodaj do nich bakalie (najlepiej suszone śliwki, które pomagają w trawieniu). To świetna dawka energii na cały poranek.
3. Zrezygnuj z tłustego mięsa - na wiosnę organizm nie potrzebuje już tyle tłuszczu co na zimę. Zamień mięso na rybę.
4. Ruch to zdrowie! Czas rozruszać ciało po sennej zimie. Po pracy czy szkole wybierz się na szybki spacer lub rower. Po kilku dniach spróbuj pobiegać. Zacznij od krótkich dystansów codziennie trochę je wydłużając.
5. Ostatni posiłek jedz najpóźniej 3 godziny przed spaniem. Daj organizmowi szansę na strawienie go przez noc i odpoczynek.
Zobacz też: DIETA GWIAZD. Maryla Rodowicz i dieta paleo, czyli jaskiniowców