Ryba z pieca
Składniki:
Ciasto:
l 80 dag filetów rybnych
l 5 łyżek stołowych posiekanych świeżych ziół
l pietruszka
l estragon
l szczypiorek
l 30 dag beztłuszczowego twarożku
Sposób przygotowania:
Filety rybne dopraw solą, pieprzem oraz zawiń w papiloty z papieru do pieczenia. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 210 st. Upieczone ryby zmiksuj z twarożkiem, jajkami i ziołami. Dopraw do smaku. Formę do pieczenia zwilż przed wlaniem do niej masy. Piecz około 45 minut w kąpieli wodnej, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Podawaj w kawałkach z surówką jako danie obiadowe.
Placki z otrębami
Składniki:
homogenizowanego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Uformuj małe placuszki (im większe, tym zwiększa się ryzyko rozkruszenia) i usmaż je na patelni beztłuszczowej lub delikatnie posmarowanej (najlepiej pędzelkiem) kilkoma kroplami oliwy. Doskonale zastępują pieczywo.
Bajaderka
Składniki:
niskiej zawartości tłuszczu
l 5 łyżek odtłuszczonego kakao
Sposób przygotowania:
Mleko wymieszaj z kakao, słodzikiem i aromatami. Dodaj otręby i gotuj, aż lekko napęcznieją i stworzą jednolitą masę. Pozostaw ją do stygnięcia. Kiedy częściowo przestygnie, uformuj z niej kulki (dowolnej wielkości).
Mięsny kociołek
Składniki:
l pół kg mięsa mielonego (najlepiej drobiowego)
l pieczarki
l 25 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
l 1 puszka pomidorów bez skórki
l 1 mały przecier pomidorowy
l 2 ząbki czosnku
l po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
l oregano, sól, pieprz, ewentualnie koperek
Sposób przygotowania:
Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, obie papryki i podsmaż na patelni. Przełóż do garnka, dodaj pomidory i przecier pomidorowy. Pieczarki obierz i pokrój w plastry. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i razem z pieczarkami podsmaż na patelni. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj do mięsa. Chwilę podgotuj, by odparować sos. Dodaj fasolkę i gotuj ok. 20 min. Dodaj oregano i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Porady kuchenne:
l Robiąc zakupy, staraj się urozmaicać produkty białkowe - kupuj naprzemiennie kefir, jogurt albo maślankę. Oczywiście wszystkie koniecznie w wersji light!
l Pamiętaj, że dieta dopuszcza tylko niektóre słodziki - aspartam. Warto mieć go w proszku lub płynie. Jest bardziej uniwersalny - posłodzimy nim herbatę i dodamy do ciasta.
l Kupując, zwracaj uwagę na etykiety. Węglowodany i tłuszcze (z wyjątkiem tego zawartego w rybach morskich) to wróg numer jeden diety Dukana!
l Nawet, smażąc np. jajecznicę lub słynne placuszki Dukana, nie możemy użyć ani grama tłuszczu. Trzeba pilnować, aby potrawa nie przywarła do garnka. Najlepsza będzie patelnia teflonowa (można nalać na nią trochę wody, mleka lub oleju parafinowego).
l Podstawą diety jest mięso niskokaloryczne - głównie drób, chuda wołowina i ryby. Ze wszystkich produktów usuwamy tłuszcz. Wyjątek - tłuste ryby z zimnych mórz można jeść bez ograniczeń!