DIETA GWIAZD. Maryla Rodowicz i dieta paleo, czyli jaskiniowców

2014-03-21 3:00

Maryla Rodowicz, piosenkarka: Jem wszystko, ale rozsądnie. - Zmianę sposobu odżywiania wymusiła na mnie operacja biodra. Musiałam zmniejszyć ilość jedzenia. Z czasem mój organizm przyzwyczaił się do mniejszych porcji jedzenia. Obecnie jem wszystko, ale w rozsądnych ilościach. Piję także dużo wody, która oczyszcza organizm. Zaczęłam też zwracać uwagę na jakość jedzenia.

Od jakiegoś czasu intensywnie ćwiczę. Na treningi biegam trzy razy w tygodniu. Zajęcia prowadzi doświadczony instruktor i rehabilitant, a stworzony przez niego program pomaga mi stanąć na nogi i zachować świetną sylwetkę. Zmiana sposobu odżywiania i ćwiczenia przyniosły wspaniały efekt w postaci ponad 20 kg mniej.

Przeczytaj: SCHUDNĄĆ 3 KG w TYDZIEŃ: Julia Kamińska i jej sprawdzona dieta - zgodna z grupą krwi [DIETA GWIAZD]

Na czym polega dieta paleo?

Dieta paleo, czyli jaskiniowców to bardziej styl życia niż jedynie sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Charakteryzuje się przede wszystkim prostotą. Osoby ją stosujące nie muszą restrykcyjnie wyliczać kalorii w każdym codziennym posiłku. Jej stosowanie nie oznacza rezygnacji z tłuszczów i produktów, które je zawierają.

Co wolno jeść?

- mięso, zarówno chude, jak i to trochę bardziej tłuste. Można więc jeść: indyka, gęsinę, kurczaka, cielęcinę, wołowinę czy dziczyznę, a także ryby i owoce morza. W menu muszą znaleźć się owoce i warzywa, ale tylko te pozbawione skrobi.

Czego nie należy jeść?

l zboża, ziemniaków, batatów, tapioki, manioku, nasion, nabiału, roślin strączkowych, a także produktów przetworzonych. Rezygnujemy też z panierek, sera żółtego oraz cukru. Do minimum ograniczamy sól. Dieta paleo jest natomiast bogata w błonnik ułatwiający trawienie.

Czytaj też: Jak szybko schudnąć na wiosnę? Dieta owsiankowa to jest to!

 

Diety część 3 - Przepisy Łosoś gotowany na parze z warzywami

Składniki:

* 300 g fileta z łososia ze skórą

* 2 łyżki masła

* skórka otarta z 1 cytryny

* sok z 1 cytryny

* pół pęczka koperku

* 1 marchewka

* 1 pietruszka

* sól, pieprz

Wykonanie:

Łososia pokrój w poprzek na paski o szerokości 3 cm. Marchewkę i pietruszkę pokrój na plasterki, a koperek drobno posiekaj. Każdy kawałek ryby posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny, a warzywa posól do smaku. Masło wymieszaj z koperkiem i otartą skórką z cytryny, po czym posmaruj nim z wierzchu łososia. Następnie umieść kawałki ryby i warzywa na przystawce do gotowania na parze, w taki sposób, aby do siebie nie przylegały. Wstaw wszystko do garnka z niewielką ilością gotującej się wody i gotuj pod przykryciem ok. 20 min.

Sałatka z awokado i pomidorów koktajlowych Składniki:

* 1 dojrzałe awokado

* ok. 200 g pomidorów koktajlowych

* łyżka soku z limonki

* oliwa z oliwek

* sól, pieprz

Wykonanie:

Awokado obrać i pokroić w kostkę (ok. 1,5 cm), pomidorki pokroić na połówki. Wycisnąć sok z limonki (ok. 1 łyżki), dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Polać sosem awokado i pomidory, doprawić solą i pieprzem.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki