kobieta, jedzenie, uśmiech, dieta

i

Autor: East News

Dieta na jesień wzmocni odporność i zapobiegnie depresji. To MUSISZ jeść

2019-09-13 9:59

To, co jemy jesienią, powinno pozytywnie wpływać na nasz układ odpornościowy. Warto też, żeby poprawiało nasz nastrój - dzięki temu nie damy się jesiennej chandrze. Wystarczy jesienią do swojej diety wprowadzić kilka produktów bogatych w witaminy i składniki mineralne niezbędne do utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.

Dieta na jesień powinna dostarczać naszemu organizmowi zdrowych kalorii i przede wszystkim rozpieszczać nas smakiem. W diecie na jesień najważniejszym posiłkiem jest śniadanie, które najlepiej spożyć na ciepło. Do swojego menu warto wprowadzić kilka warzyw korzeniowych takie jak: por, cebula, buraki, marchew, seler. Można z nich przygotować rozgrzewającą zupę krem z dodatkiem fasoli lub soczewicy. Jesienią nie zapominajmy o kaszy jaglanej, która ma właściwości przeciwzapalne i doskonale rozgrzewa organizm i o kiszonkach. Niezbędną w kontekście odporności organizmu witaminę C znajdziemy w brokułach, pomidorach i kiszonej kapuście. Drób czy warzywa strączkowe powinny być stałym elementem jesiennej diety, ponieważ są bogate w białko, które rozgrzewa organizm. Przygotowując posiłki w domu, warto do ich przyprawienia używać czosnku wykazującego działanie antybakteryjne. Produkty, które uchronią nas przed jesienną chandrą powinny być bogate w witaminę B6, magnez i wapń. Najwięcej tych pierwiastków zawierają: kasze, ryby, ciemne pieczywo, warzywa zielone, kiełki, orzechy, przetwory mleczne i produkty zbożowe. Przyrządzając posiłki pamiętajmy, aby zadbać również o doznania smakowe. Jesienią najbardziej przypadają nam do gustu smaki przypraw korzennych.

Sonda
Wierzysz w to, że dieta może wpłynąć na twoje samopoczucie?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają