dieta-mind-zmniejsza-ryzyko-demencji-naukowcy-twierdza-ze-tak

i

Autor: Getty Images

Dieta na odporność

2021-09-21 9:36

Zdrowa dieta to podstawa budowania odporności. Pamiętaj o spożywaniu świeżych owoców i warzyw, chudego mięsa, ryb oraz zdrowych tłuszczów. Najlepiej w postaci jak najmniej przetworzonej: sałatki, dania przygotowywane na parze oraz na grillu, bez dodatku zbędnego tłuszczu. Pij dużo wody, co najmniej 1,5 litra dziennie. Unikaj za to słodyczy, białego pieczywa, tłustych mięs, alkoholu i dużych ilości kawy. Podpowiadamy, co powinno znaleźć się w codziennym jadłospisie.

Warzywa i owoce

Do każdego posiłku jedz warzywa, a owoce z umiarem, zwłaszcza te słodkie, bo mają dużo kalorii. Świeże produkty możesz zastąpić mrożonkami. Jedz cytrusy, brokuły, natkę, paprykę, porzeczki i szpinak. Odporność zapewnia wit. B6 - jest w bananach, awokado, rybach, drobiu, wołowinie i ziemniakach. Wit. E wspiera siły obronne w walce z wolnymi rodnikami. Jej dobrym źródłem są orzeszki ziemne, nasiona słonecznika, szpinak, oleje roślinne, ryby. Ważna dla odporności jest też wit. A. Jej dobrym źródłem jest masło, wątróbka, mleko i ser.

Herbatki owocowe i ziołowe

Pij herbatkę z dzikiej róży, aronii, malin, czarnej porzeczki – dostarczają dużo witaminy C, A, B i E oraz wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Wzmacniają organizm i łagodzą stres. Na chłodne dni idealne są rozgrzewające herbaty z dodatkiem imbiru lub cynamonu.

* Herbatka imbirowa

Świeży kawałek imbiru 2 cm obrać, pokroić na małe kawałki, zalać 2 szklankami wody i gotować 10 minut. Posłodzić 1 łyżeczką miodu i dodać plasterek cytryny.

* Herbata zielona z cytryną i imbirem

1 łyżeczkę zielonej herbaty, skórkę z cytryny i plaster świeżego imbiru zalać wodą o temperaturze ok. 90 st. C, parzyć pod przykryciem ok. 5 minut.

* Herbata czarna z jabłkiem i cynamonem

1 łyżeczkę czarnej herbaty, 1 łyżeczkę suszonego jabłka, 2 goździki i szczyptę cynamonu zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok. 4 minut.

* Herbata z lipy, maliny i miodu

1 łyżkę kwiatu lipy i 1 łyżkę suszonych malin zalać wrzątkiem, parzyć 10 minut, następnie doprawić łyżeczką miodu.

Dobre tłuszcze

Do najzdrowszych tłuszczów roślinnych należą olej rzepakowy, lniany i oliwa z oliwek. Natomiast najlepszym źródłem omega-3 są ryby morskie, orzechy włoskie i siemię lniane. W okresie jesienno-zimowym warto na wzmocnienie pić tran. Zawiera witaminy A, D, nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor, jod i lecytynę. Powinni to robić zwłaszcza ci, którzy nie jedzą ryb, warzyw i owoców.

Czosnek i cebula

Cebula i czosnek działają bakteriobójczo. Najlepiej jeść je na surowo, dodawać do kanapek, sałatek, past, masła. Można też przyrządzić mikstury uodporniające i zażywać je profilaktycznie.

* Miodek cebulowy

Szklankę utartej cebuli wymieszaj ze szklanką miodu. Odstaw na godzinę, zagotuj i gorącą miksturę przecedź przez sito. Pij 2 razy dziennie po 1 łyżce „miodku” rozpuszczonego w ciepłej wodzie lub mleku.

* Nalewka cebulowa

Szklankę zmiażdżonej cebuli zalej szklanką czystego alkoholu 40 proc. Odstaw w chłodne miejsce na 2 tygodnie, przecedź. Pij 2 razy dziennie po 1 łyżeczce (można rozcieńczyć w 1/2 szklanki osłodzonej wody). Tylko dla dorosłych!

* Syrop czosnkowy

Wyciśnij sok z 40 g zmiażdżonego czosnku, wymieszaj z 80 ml wody i 80 g cukru. Pij łyżkę syropu wieczorem. Czosnek obniża ciśnienie krwi, dlatego osoby z niskim ciśnieniem powinny stosować syrop ostrożnie.

Napoje mleczne i kiszonki

Koniecznie trzeba dodać do jadłospisu produkty w naturalny sposób wspomagające odporność organizmu: napoje mleczne takie jak kefir, maślanka, jogurty, oraz kiszonki. Zawierają one probiotyki, czyli bakterie, w tym wypadku bakterie kwasu mlekowego, które hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej, wspomagające układ odpornościowy. Najzdrowsze są kiszonki wykonane samodzielnie. Robiona przemysłowo kiszona kapusta czy ogórki zazwyczaj zawierają środki konserwujące.

Aloes

Aloes silnie stymuluje układ odpornościowy, nie dopuszczając do rozwoju infekcji. Z liści można zrobić sok albo przyrządzić nalewkę: liście (ze skórką lub obrane) rozgnieć na miazgę. Następnie szklankę miąższu połącz ze szklanką przegotowanej zimnej wody posłodzonej do smaku i odstaw na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Odcedź, wlej do soku 1/2 szklanki 40 proc. wódki.

Miód

Profilaktycznie jedz 1–2 łyżki miodu dziennie. Dostarcza witamin, mikroelementów, cennych enzymów, które mobilizują do walki system odpornościowy. Rozgrzewa, wzmacnia serce i regeneruje organizm. Jesienią i zimą warto wypić na czczo szklankę wody z łyżką miodu i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dobrą kuracją wzmacniającą jest też picie propolisu.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki