Dzięki diecie jajecznej możesz schudnąć nawet 5 kg w ciągu kilku dni. Twórcy zalecają jej stosowanie przez dwa tygodnie. Większość lekarzy i dietetyków uważa jednak, że w taki sposób można odżywiać się jedynie przez 3-5 dni.
Jak każda dieta ekspresowa jest zbyt restrykcyjna i po prostu szkodliwa. Dlatego też bezwzględnie zakazana jest dla osób z wysokim cholesterolem i chorą wątrobą. Po zakończeniu takiej monodiety spodziewaj się też efektu jo-jo.
Dlaczego jajko?
Bo jest niskokaloryczne (ma ok. 70 kcal) i bogate w pełnowartościowe białko. Dietetycy potwierdzają właściwości odchudzające białka, które tylko niewielką część kalorii zamienia w tłuszcz i na długo zaspokaja apetyt. Jajko jest też bogate w łatwo przyswajalne witaminy A, D, E i K, zawiera m.in. magnez, potas i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Codziennie musisz zjadać 6 jaj, tylko i wyłącznie ugotowanych na twardo.Pamiętaj, żeby nie gotować ich dłużej niż 10 minut. Dziennie musisz wypijać 3 litry płynów wody, herbatek ziołowych lub owocowych, słabej czarnej herbaty i kawy.
Czytaj więcej na