Wiosną powinniśmy jeść 5 posiłków dziennie, najlepiej co 3 godziny. Bardzo ważne jest zjedzenie pierwszego śniadania przed wyjściem do pracy. W naszym menu powinny pojawić się: pieczywo i mąka pełnoziarnista, grube kasze. Korzystajmy z warzywnych mrożonek i nowalijek - do urozmaicenia smaku potraw. Nowalijki możemy wyhodować sobie sami , wystarczy włożyć namoczoną wcześniej w wodzie cebulę lub korzeń pietruszki do doniczki z ziemią. Rzeżuchę najpierw moczymy w wodzie, a gdy zmięknie kładziemy na stale wilgotnej ligninie. W kilka dni mamy zdrowe kiełki bez chemii.
Zobacz: Dieta owsiankowa, czyli jak szybko schudnąć na wiosnę
Zamiast kolejnej kawy czy herbaty pijmy wodę mineralną niegazowaną, która świetnie oczyści organizm z toksyn i ułatwi trawienie. Rano warto wypić szklankę letniej przegotowanej wody z miodem i cytryną. Miód wzmacnia odporność i kondycję oraz poprawia samopoczucie.