Dlaczego z warzyw?
Światowa Organizacja Zdrowia i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB sugerują, że warzywa i owoce to podstawa zbilansowanej i zdrowej diety. Kształtowanie właściwych nawyków u dzieci jest istotne już od pierwszych lat życia. Potrawy z warzyw mogą być naprawdę sycące i smaczne, dlatego warto udowadniać to swoim pociechom każdego dnia. Czy dania typu fast food zawsze są bezwartościowe? Nie, jeżeli przygotujecie je w swojej kuchni i w wersji slow. Wcale nie musicie odmawiać swojemu dziecku burgera czy frytek. Wyjdźcie z inną, pyszną propozycją.
- To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, ale nie tylko – mówi Joanna Lotkowska z organizacji ProVeg Polska, Partner kampanii edukacyjnej PrzyGOTUJMY Lepszy Świat – Przygotowując roślinne posiłki, zamiast tych zawierających mięso i nabiał, możemy zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko. Hodowla przemysłowa i spożywanie zwierząt są bowiem jednym z głównych czynników przyczyniających się do globalnego kryzysu klimatycznego, odpowiedzialnym za co najmniej 14,5 proc. światowej emisji gazów cieplarnianych. Dlatego zjadając roślinnego burgera zamiast mięsnego, czyli wprowadzając małe zmiany, możemy dokonać wielkich rzeczy i wesprzeć naszą planetę. Pomagamy przez to przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt – dodaje Lotkowska.
Zobacz także: Wiosenne wyprzedaże. Promocje na Dzień Kobiet w Sephora. Nawet 50 proc. rabaty na kosmetyki słynnej marki
Sprawdź aromatyczne przepisy na burgery, frytki i chipsy w wersji slow.
Warzywne burgery jak z restauracji
Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 4
Składniki:
Burgery:
200 gramów komosy ryżowej białej
1/2 fasoli w puszcze
1 burak
1 marchewka
150 gramów płatków owsianych
100 gramów jarmużu
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Dekoracja:
5 sztuk bułek burgerowych
5 łyżek passaty pomidorowej
1 czerwona cebula
1 dojrzałe awokado
3 pomidory
kilka liści sałaty
Sposób przygotowania:
Ugotuj komosę ryżową, odcedź fasolkę, zetrzyj na tarce buraka i marchew, a następnie zblanszuj umyty jarmuż. Rozgnieć fasolkę z ugotowaną komosą. Możesz do tego użyć ubijaka do puree. Dodaj wcześniej przygotowane warzywa, przyprawy, płatki owsiane, a całość wymieszaj. Uformuj w dłoniach burgery z masy warzywnej i dopasuj je wielkością do bułek. Odstaw kotlety na 15 minut do lodówki. Po schłodzeniu smaż je przez około 6 minut na patelni teflonowej. Pokrój czerwoną cebulę, pomidory i obrane awokado, następnie porwij sałatę, a bułki przekrój na pół. Posmaruj bułki passatą pomidorową, a następnie dodaj warzywa i kotlety. Gotowe!
Aromatyczne frytki
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
800 gramów ziemniaków
1 łyżka oregano
pół łyżki estragonu
porcja oleju do smażenia
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania:
Pokrój ziemniaki ze skórką w paski o grubości około 1 cm. Rozgrzej olej w naczyniu, smaż frytki na złocisty kolor, a następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu.Wymieszaj zioła w miseczce, posyp nimi frytki. Gotowe!
Zdrowe chipsy z jarmużu
Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 2
Składniki:
500 gramów jarmużu
1 opakowanie przyprawy Harrisa
1 łyżeczka czosnku
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj jarmuż, a następnie osuszone liście oddziel od grubych części łodygi i umieść w misce. Następnie polej go oliwą z oliwek i dodaj wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem, umieść na niej liście jarmużu. Przyciśnij warzywa drugą kartką pergaminu i rozłóż liście na płasko.Wstaw jarmuż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Smacznego!