Dieta warzywno - owocowa ma charakter głodówki leczniczej, stosowana jako okresowa kuracja, dostarcza enzymów, mikroelementów, witamin, korzystnie alkalizuje i odtruwa, wzmacnia zdrowie.
Co jeść?
Przez okres od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od wskazań, zaleca się dietę opartą na warzywach nisko skrobiowych, takich jak na przykład: korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew), kapustne (kapusta, kalafior, brokuł), cebulowe (cebula, por, czosnek), dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki), psiankowate (pomidor, papryka), liściaste (sałata, natka pietruszki, zioła). Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód. Szczególnie cenne są zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin. Są one bogatszym źródłem bioaktywnych składników niż korzenie, posiadają chlorofil, którego budowa chemiczna jest podobna do hemoglobiny, mają aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, alkalizują, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci. W tym czasie zaleca się spożywanie surowych owoców i warzyw. Można pić także wywary warzywne, soki owocowe, kompoty bez cukru czy herbaty ziołowe. Oprócz tego zaleca się picie dużej ilości wody.
Czego unikać?
Zgodnie z zaleceniami diety warzywno - owocowej dr Ewy Dąbrowskiej ze swojego menu należy wykluczyć: ogórki kiszone, sól, gotowaną marchew, buraki, dynię oraz wszelkie produkty, które powodują u nas alergie pokarmowe.
Efekty diety
Dieta warzywno - owocowa dr Ewy Dąbrowskiej pomoże w szczególności osobom zmagającym się z wieloma chorobami autoimmunologicznymi:
- osłabioną odpornością: częste infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, alergie jak katar sienny, czy astma, także nietolerancje pokarmowe jak migrena, mięśniobóle, choroby z autoagresji jak gościec reumatoidalny, zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół „suchego oka”, a także choroby skóry takie jak łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema itp.,
- schorzeniami neurologicznymi: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, nerwica, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane,
- chorobami endokrynologicznymi takimi jak: zaburzenia miesiączkowania, klimakteryczne, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoka prolaktyna, czy nadmiar estrogenów, torbiele jajników.
Zobacz:Dziś Światowy Dzień Wegan. Na czym polega dieta wegańska?
Przeczytaj też: Oto 6 znaków, które świadczą o tym, że jesz za dużo cukru!
Polecamy: Te fast foody są ZDROWE! Możesz je jeść bez wyrzutów sumienia