Filozofia chińskiej diety pięciu przemian
Pięć żywiołów rządzi naszym światem. Odpowiada im pięć smaków.
ŻYWIOŁY: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda.
SMAKI:
Kwaśny - są to np. jogurty, kefiry, kwaśne owoce, pomidory, biały ser, drób oraz białe wino.
Gorzki - np. orzechy włoskie, kasza gryczana, tymianek, bazylia, kawa, herbata i czerwone wino.
Słodki - ziemniaki, marchew, miód, jajka, słodkie owoce.
Ostry - czosnek, cebula, ryż, kalafior.
Słony - wieprzowina, wędliny, zimna woda, sól, ryby morskie i sery pleśniowe.
Patrz też: Przekąski - trudny wybór. Które przekąski nie tuczą?
Najważniejsze w chińskiej diecie pięciu przemian to umiejętność łączenia składników. To jedyna wada tej diety. Poza tym ma same zalety. Nie trzeba ciągle liczyć kalorii. Dieta jest bogata w witaminy i minerały. Pamietajmy też, że najlepsze efekty, właściwie każdej z diet, przynoszą dodatkowo ćwiczenia fizyczne.
DLA KOGO dieta pięciu przemian?
Dla osób ze słabą przemianą materii oraz dla tych, którym zależy na zdrowym i rozsądnym odchudzaniu.
CO JEŚĆ, a czego unikać w diecie pięciu przemian?
Przyjmuj: ciepłą wodę, słodkie owoce, marchew, dynię, chude mięso i ryby, ziarna słonecznika, groch, oliwę z oliwek oraz zieloną herbatę.
Unikaj: cukru, słodkiego mleka, tłuszczy zwierzęcych, wędzonego mięsa, dużych ilości produktów z grupy smaku kwaśnego.
JAK STOSOWAĆ chińską dietę pięciu przemian?
- Każdy dzień to trzy posiłki oraz dwie przekąski. W skład każdego muszą wejść produkty z każdej grupy smakowej. Jedynie smak słodki może występować samodzielnie. Np. w naszych przekąskach.
- Produkty smaku kwaśnego w nadmiarze mogą zaszkodzić wątrobie i trzustce. Grupa słona spożywana w nadmiarze spowalnia przemianę materii. Pamiętajmy, aby te dwie grupy smaków nie dominowały w naszych daniach!
- Pamiętajmy, aby posiłki stopniowo były zmniejszane, czyli: obfite śniadanie, lekki, ale sycący obiad i niewielka kolacja! Ostatni posiłek jedzmy nie później niż o godz. 18:00.
- Ważne! Kolejność dodawania składników do garnka: przyjmijmy zasadę koła, czyli słodki, ostry, słony, kwaśny, gorzki, itd. słodki, ostry, słony...
PRZYKŁADOWY DZIEŃ diety pięciu przemian:
Śniadanie: talerz gęstej zupy jarzynowej na chudym mięsie z dodatkiem dużej ilości pieprzu oraz imbiru. Na przekąskę dojrzały owoc.
Obiad: makaron z pikantnym sosem mięsno-jarzynowym, dodatkiem lub po prostu osobnym daniem może być kapusta duszona na oliwie.
Kolacja: brązowy ryż przyprawiony curry, ćwierć ugotowanego na półtwardo kalafiora.
Pamiętajmy o ćwiczeniach i piciu wody, odpowiednio zimnej lub ciepłej, w zależności od tego ile słonych smaków przyjmujemy.