Dieta pięciu przemian z Chin. Jak żyć w zgodzie z naturą i nie tyć

2011-05-23 14:00

Chińskie Yin i Yang, wywodzące się z Chin Feng Shui, to filozofie odnoszące się do różnych dziedzin naszego życia. Znani ze swej mądrości chińscy filozofowie opracowali wiele metod życia w zgdodzie z naturą i wszystkimi żywiołami ziemi. Możesz także odżywiać się zgodnie z pięcioma żywiołami. A co najważniejsze - będzie to zdrowe i NIE UTYJESZ.

Filozofia chińskiej diety pięciu przemian

Pięć żywiołów rządzi naszym światem. Odpowiada im pięć smaków.

ŻYWIOŁY: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda.

SMAKI:
Kwaśny
- są to np. jogurty, kefiry, kwaśne owoce, pomidory, biały ser, drób oraz białe wino.
Gorzki - np. orzechy włoskie, kasza gryczana, tymianek, bazylia, kawa, herbata i czerwone wino.
Słodki - ziemniaki, marchew, miód, jajka, słodkie owoce.
Ostry - czosnek, cebula, ryż, kalafior.
Słony - wieprzowina, wędliny, zimna woda, sól, ryby morskie i sery pleśniowe.

Patrz też: Przekąski - trudny wybór. Które przekąski nie tuczą?

Najważniejsze w chińskiej diecie pięciu przemian to umiejętność łączenia składników. To jedyna wada tej diety. Poza tym ma same zalety. Nie trzeba ciągle liczyć kalorii. Dieta jest bogata w witaminy i minerały. Pamietajmy też, że najlepsze efekty, właściwie każdej z diet, przynoszą dodatkowo ćwiczenia fizyczne.

DLA KOGO dieta pięciu przemian?

Dla osób ze słabą przemianą materii oraz dla tych, którym zależy na zdrowym i rozsądnym odchudzaniu.

CO JEŚĆ, a czego unikać w diecie pięciu przemian?

Przyjmuj: ciepłą wodę, słodkie owoce, marchew, dynię, chude mięso i ryby, ziarna słonecznika, groch, oliwę z oliwek oraz zieloną herbatę.

Unikaj: cukru, słodkiego mleka, tłuszczy zwierzęcych, wędzonego mięsa, dużych ilości produktów z grupy smaku kwaśnego.

JAK STOSOWAĆ chińską dietę pięciu przemian?

- Każdy dzień to trzy posiłki oraz dwie przekąski. W skład każdego muszą wejść produkty z każdej grupy smakowej. Jedynie smak słodki może występować samodzielnie. Np. w naszych przekąskach.

- Produkty smaku kwaśnego w nadmiarze mogą zaszkodzić wątrobie i trzustce. Grupa słona spożywana w nadmiarze spowalnia przemianę materii. Pamiętajmy, aby te dwie grupy smaków nie dominowały w naszych daniach!

- Pamiętajmy, aby posiłki stopniowo były zmniejszane, czyli: obfite śniadanie, lekki, ale sycący obiad i niewielka kolacja! Ostatni posiłek jedzmy nie później niż o godz. 18:00.

- Ważne! Kolejność dodawania składników do garnka: przyjmijmy zasadę koła, czyli słodki, ostry, słony, kwaśny, gorzki, itd. słodki, ostry, słony...

PRZYKŁADOWY DZIEŃ diety pięciu przemian:

Śniadanie: talerz gęstej zupy jarzynowej na chudym mięsie z dodatkiem dużej ilości pieprzu oraz imbiru. Na przekąskę dojrzały owoc.
Obiad: makaron z pikantnym sosem mięsno-jarzynowym, dodatkiem lub po prostu osobnym daniem może być kapusta duszona na oliwie.
Kolacja: brązowy ryż przyprawiony curry, ćwierć ugotowanego na półtwardo kalafiora.

Pamiętajmy o ćwiczeniach i piciu wody, odpowiednio zimnej lub ciepłej, w zależności od tego ile słonych smaków przyjmujemy.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki