Dietą pokonasz wirusa!

2013-01-05 3:00

W czasie grypy trzeba dogadzać... swemu podniebieniu. Ryż lub kasza jaglana plus ryby, mięso drobiowe albo z królika, a do tego kompot z suszonych owoców postawi na nogi najbardziej chorego. - To dzięki odpowiedniej diecie wzmacniamy odporność organizmu i regenerujemy siły - przekonuje Agnieszka Łyko, dietetyk z Poznania.

Ważne, żeby dieta w czasie grypy była lekkostrawna. - Tego rodzaju posiłki dostarczają organizmowi ważnych do jego regeneracji składników odżywczych, a dzięki ich lekkiemu trawieniu, organizm szybko wykorzystuje energię na walkę z wirusami czy innymi patogenami - mówi Agnieszka Łyko.

Z dań wskazane są warzywne buliony, zupy i kremy, a także gotowany ryż lub kasza jaglana. Do tego delikatne pełnowartościowe białka w postaci ryb, mięsa drobiowego, z królika - gotowane lub przygotowane na parze. - Jeśli nie występuje gorączka, można spożywać produkty mleczne w postaci chudych jogurtów czy serków - dodaje specjalistka. W czasie choroby nie można zapomnieć o nawodnieniu. - Zaleca się picie ok. 3 l płynów dziennie. Służy to regulowaniu gospodarki wodnej w organizmie podczas pocenia się, jak również wspomaga usuwanie toksyn z organizmu - tłumaczy pani Agnieszka.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki