Dietą skutecznie obniżysz ciśnienie!

2013-08-10 4:00

Podwyższone ciśnienie to poważny problem, który dotyka wielu seniorów. Nadciśnieniowcom pomoże nie tylko terapia farmakologiczna, ale przede wszystkim specjalna dieta, bogata m.in. w potas, magnez i wapń oraz kwasy omega-3 i omega-6. Sprawdź, jak skomponować jadłospis obniżający ciśnienie.

Zamiast od razu sięgać po leki obniżające ciśnienie, spróbuj zastosować odpowiednią dietę. W wielu przypadkach może ona się okazać tak skutecznym sposobem jak terapia farmakologiczna. Dodatkowo dzięki zmianom w jadłospisie uchronisz organizm przed ubocznymi skutkami leków.

Specjalna dieta dla nadciśnieniowców jest istotna również w przypadku, gdy musisz przyjmować leki (np. przy wyższych wartościach ciśnienia).

Więcej potasu.

Nadciśnieniowcy powinni rozszerzyć swój jadłospis o produkty bogate przede wszystkim w potas. Reguluje on ciśnienie krwi, utrzymuje prawidłowy rytm serca, jest niezbędny przy przekazywaniu bodźców nerwowych i przeciwdziała skutkom nadmiernego spożycia sodu. Potas znaleźć można głównie w:

l pomidorach,

l bananach,

l pomarańczach,

l orzechach,

l wszelkiego rodzaju pestkach,

l roślinach strączkowych,

l ziemniakach,

l suszonych śliwkach.

Wysokiemu ciśnieniu przeciwdziałają również inne mikroelementy, m.in. magnez (pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, warzywa zielonolistne) i wapń (mleko i jego przetwory, sardynki, zielone warzywa liściaste).

Ciemna gorzka czekolada

Zawiera mnóstwo flawonoidów, które zapobiegają skurczom naczyń krwionośnych i uelastyczniają je, dzięki czemu krew może swobodniej przepływać. To zmniejsza ryzyko zakrzepów i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Najlepiej spożywaj ok. 60 g gorzkiej czekolady dziennie. Uwaga! Czekolada powinna mieć co najmniej 70 proc. kakao.

Czosnek i cebula

Zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, tym samym zapobiegają zakrzepom. Bardzo skutecznie obniżają ciśnienie i zmniejszają ryzyko zawałów oraz udarów. Zalecana dawka to 2-3 ząbki czosnku dziennie. Czosnek można stosować przemiennie z cebulą.

Oliwa i olej rzepakowy

Dodatek kilku łyżek oliwy (z pierwszego tłoczenia na zimno) lub oleju rzepakowego (także tłoczonego na zimno) skutecznie pomoże w obniżeniu ciśnienia. Rodzimy olej rzepakowy, co wykazały badania, ma idealne proporcje między kwasami nienasyconymi omega-3 i omega-6. To bardzo korzystne dla układu krążenia.

Głóg, dziurawiec, lipa

Napary z niektórych ziół, a zwłaszcza głogu, dziurawca, lipy, melisy, również pomogą w obniżeniu ciśnienia. Wypijane po szklance dwa razy dziennie rozszerzą naczynia krwionośne, uregulują pracę serca. Ale, uwaga: dziurawiec wchodzi w reakcje z niektórymi lekami na nadciśnienie. Dlatego jeśli już bierzesz takie leki, zanim sięgniesz po herbatkę z dziurawca, skontaktuj się z lekarzem.

Z jadłospisu wyeliminuj:

l sól (zastąp ją ziołami);

l żywność mocno przetworzoną, fast food;

l solone orzeszki, chipsy, krakersy;

l papierosy;

l mocną kawę i herbatę;

l alkohol (ale od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na kieliszek czerwonego wytrawnego wina).

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki