Dieta śródziemnomorska to po prostu sposób odżywiania narodów mieszkających w okolicach Morza Śródziemnego, czyli Greków, Włochów, Francuzów, Hiszpanów. A fakt, że są oni zdrowsi i żyją dłużej niż pozostali mieszkańcy Europy, potwierdza, że warto po tę dietę sięgnąć.
Dieta śródziemnomorska wzmacnia system odpornościowy, pozwala zachować dobrą kondycję fizyczną i doskonałe samopoczucie. Hamuje rozwój miażdżycy i chroni przed wieloma nowotworami. Jest idealna dla serca.
Co powinniśmy jeść
Podstawą diety śródziemnomorskiej są ryby i owoce morza, duże ilości surowych i gotowanych warzyw i owoców, pełnoziarniste pieczywo, makarony i kasze. Do potraw dodaje się duże ilości warzyw strączkowych, ziarna zbóż i orzechy. Ogranicza się natomiast jedzenie słodyczy, czerwonych mięs (wołowiny i wieprzowiny) na rzecz drobiu i ryb oraz nabiału - wybierając sery i jogurty. Potrawy przyprawia się dużą ilością czosnku i cebuli oraz ziołami. W kuchni śródziemnomorskiej zarówno śmietana, jak i masło są w zasadzie nieużywane. Do posiłku można wypić kieliszek czerwonego wytrawnego wina. W ciągu dnia pije się około dwóch litrów płynów, najlepiej wody niegazowanej.
W polskiej kuchni
Trzeba więc zmienić nie tylko produkty, które jemy, ale także sposób gotowania. Tłuszcze zwierzęce - słonina, smalec, boczek, tłuste mięsa i wędliny - eliminujemy, a w ich miejsce wprowadzamy tłuszcze roślinne, najlepiej oliwę z oliwek i olej rzepakowy. Kraje śródziemnomorskie słyną ze znakomitych serów, to np.: feta, mozzarella, ricotta, które zjadane są jako przystawki lub jako składnik sałatek. W ich miejsce możemy wprowadzić twaróg. Idealny będzie w postaci past z warzywami: rzodkiewką, szczypiorkiem, koperkiem, czosnkiem czy koncentratem pomidorowym. Sery tłuste odstawiamy lub jemy z umiarem.
W krajach śródziemnomorskich podaje się sporo makaronu (używajmy pełnoziarnistego), ryżu i kasz, ale zawsze w połączeniu z dużą ilością różnych warzyw, często bez dodatku mięsa. Sosy powinno się przygotowywać, używając olejów roślinnych i warzyw, a mięso (chude!) traktować tylko jako dodatek, a nie główny składnik.
Warto jeść dużo warzyw, zwłaszcza na surowo, owoców sezonowych i jabłek.