Osoby z grupą krwi A:
Według twórców diety, osoby z grupą krwi A nie powinny jeść mięsa, ani jego pochodnych. A to dlatego, że spowalnia ono metabolizm i powoduje gromadzenie tłuszczu w organizmie. Podobnie jest z nabiałem, który także źle się trawi i powoduje niekorzystne reakcje insulinowe. W skrócie osoby z grupą krwi A to typowi wegetarianie.
Zalecane produkty dla grupy A: oliwa, owoce takie jak ananasy, wiśnie i śliwki, a także warzywa (również strączkowe).
Niezalecane natomiast są krewetki, niekóre ryby, mięso, nabiał, napoje gazowane, a nawet ziemniaki i czerwona papryka.
Plusy i minusy diety dla grupy A: Dieta jest bogata w warzywa strączkowe, które mogą być zamiennikiem dla mięsa. Jednak z powodu braku żelaza może prowadzić do anemii. Komórki odpornościowe organizmu to białko, a ograniczenie go może powodować zachorowaniami i częstymi przeziębieniami. Dlatego jesli chcielibyśmy zastosować dietę zgodną z grupą krwi, w tym przypadku lepiej skonsultować się z dietetykim.
Patrz też: Dieta zgodna z grupą krwi - nowy styl odżywiania - dla grup 0 i AB
Osoby z grupą krwi B:
Osoby z tą grupa krwi mogą sobie pozwolić na więcej niż pozostałe grupy. Dieta dla nich niesie to co najlepsze ze świata zwierząt i roślin. Osoby te gorzej znoszą jednak rośliny strączkowe i gluten znajdujący się w pszenicy.
Zalecane produkty dla grupy B: mięso (baranina i dziczyzna), warzywa, kefiry, twarogi, zielona herbata.
Niezalecane są: drób, krewetki, soczewica, orzechy, pszenica, siemię lniane, dziki ryż, mąka żytnia i pomidory.
Plusy i minusy diety dla grupy B: Jest to dieta najbardziej zróżnicowana na tle pozostałych proponowanych przez jej twórców. Dostarcza produktów, dzięki którym organizm może funkcjonować normalnie, nie ma zbyt wielu ograniczeń. Jednak minusem jest wykluczenie pomodorów, które są źródłem likopenu - czyli przeciwutleniacza, który wzmacnia system odpornościowy. Niepokoi także ograniczenie masła, które u małych dzieci i kobiet w ciąży jest wskazane w rozsądnych ilościach.